Így küzdj az allergia ellen, gyógyszerek nélkül

Noha az allergia korántsem csak a modern világ betegsége – hisz régen is voltak túlérzékeny emberek -, sajnos vitathatatlan, hogy elmúlt évtizedekben sokszorosára nőtt a panaszos egyének száma.

Talán meglepő, de a kutatók még mindig nincsenek tökéletesen tisztában azzal, hogy mi okozza azt, hogy egyesek ennyire túlérzékenyek az allergénekre, míg mások gyakorlatilag tünet nélkül átvészelik a szezont. Valószínűsíthetően befolyásoló tényező a genetikai adottság is, ám a különböző környezeti ártalmak – mint amilyen a kipufogó gáz, vagy épp a dohányfüst – is nagy szerepet játszanak, illetve nagy rizikófaktornak tekinthető a túlzásba vitt higiénia is, azaz amikor otthonunkban folyamatosan egy steril környezetet próbálunk meg kialakítani. Azonban annak, aki ettől szenved, ez nem nyújt vigaszt, hisz már egész a tavasz elejétől az ősz végéig szinte folyamatosan problémát okoznak a pollenek és a gombák, folyamatos orrfolyás – vagy dugulás -, tüsszögés, na és persze kellemetlenül égő szemek jelzik, hogy itt az allergiaszezon eleje.

Allergia

Allergia

Mivel sajnos végleges gyógymód nem létezik – egyelőre – a problémára, így ilyenkor az általános kezelési mód a folyamatos gyógyszeres kúra, amelyet ki jobban, ki kevésbé jobban visel, hisz sok allergia gyógyszernek azért vannak olyan mellékhatásai, amelyek nem a legkellemesebbek – leggyakrabban a folytonos fáradtságra és álmosságra panaszkodnak az érintettek -. Jó hír, hogy vannak olyan praktikák, amelyekkel sokkal elviselhetőbbé tehetjük a helyzetet, méghozzá tabletták nélkül. A legfontosabb, hogy ezeket a spórákat annyira kizárjuk az életünkből, amennyire csak lehet – ha már allergiások vagyunk persze -. Emiatt tanácsos hetente többször is alaposan kiporszívózni a lakást – szigorúan szájmaszkban, hisz a porszívó ilyenkor felkavarja a porral együtt a polleneket is -, valamint ügyeljünk arra, hogy a kinti teregetés helyett inkább bent szárítsuk a ruhákat – vagy ami még jobb, szárítógépben -, hisz a vizes anyag magához vonzza az allergéneket a szabadban. Ügyeljünk az egészséges táplálkozásra, mozgásra és vitamin bevitelre is, hisz az erős immunrendszer könnyebben legyőzi az akadályokat. Használjunk légtisztító berendezést – lehetőleg valamilyen prémium márkát válasszunk -, hisz az a szálló por mellett minden spórát kiszűr a benti légtérből. A legfontosabb azonban az, hogy már az első tünetek megjelenésekor menjünk el egy vizsgálatra, amiből kiderül, hogy pontosan mire is vagyunk allergiások, így könnyebben kivédhetjük azt.