Így készülj fel a bölcsességfogad eltávolítására!

Talán nincs még egy olyan doktor, akitől annyian rettegnének, mint a fogorvostól, és bizony kár is lenne tagadni, de a félelemnek sok esetben bizony van némi alapja. Van, akinél egy rossz gyermekkori emlék tehet mindenről, de az is megesik, hogy már felnőttként kellett átélnie egy olyan beavatkozást, ami után megfogadta, hogy ha teheti, akkor többé a rendelő környékére sem megy.

Sajnos azonban ez így egy öngerjesztő folyamattá válik, hisz ha valamilyen szájüregi probléma lép fel, az a legritkább esetben sem gyógyul meg saját magától, sőt, a legtöbbször az idő múlásával inkább csak bonyolódik a helyzet, és minél tovább várunk és halogatunk, annál nagyobb trauma lesz majd a kezelés maga. Annak érdekében, hogy a lehető legkisebb megrázkódtatással járjon a beavatkozás, érdemes olyan fogorvost választani, akiben teljes mértékben megbízunk – nyugodtan mondjuk el a félelmeinket is -, ám még így is megeshet, hogy valami olyan kezelésre lesz szükség, ami nem lesz leányálom.

Bölcsességfog

Bölcsességfog

Jellemzően ilyen a bölcsességfog eltávolítása. Szakszerű, gyakorlott kezek alatt persze jóval kevésbé fájdalmas dolog ez, ám még ilyenkor is elég nagy trauma ez a szervezetünknek – pontosabban az arccsontnak -, és nem árt, ha bizonyos óvintézkedésekre különösen odafigyelünk. Az egyik ilyen, hogy ha tehetjük, akkor ne a legnagyobb melegre időzítsük a műtétet, ilyenkor ugyanis nagyobb a vizenyő kialakulásának kockázata. Mivel egy profi szájsebész szinte fájdalommentesen képes eltávolítani a legmakacsabb bölcsességfogat is, elsősorban a beavatkozást követő napokra kell odafigyelnünk, és amennyire csak lehet, óvni a sérült területet. Semmiképp se szívogassuk a fog helyét, és a tejtermékeket is kerüljük pár napig, így a vérdugó tökéletesen el tudja látni a feladatát, és a fertőzésektől sem kell tartanunk. Pihenjünk, amennyit lehet, borogassuk, jegeljük a kérdéses területet amennyiben szükséges, és ha mégis úgy éreznénk, hogy valami nincs rendben, haladéktalanul keressük fel orvosunkat, mert előfordulhat, hogy antibiotikum szedésére lesz szükség.