Így kerüljük el, hogy nyomasztó legyen a Karácsony

A karácsony legtöbbünk számára a legjelentősebb ünnep az évben, talán azért, mert – jó esetben – még felnőttkorban is egyfajta varázslat lengi körül, talán mert ez szól leginkább a családról és a szeretetről. Ám sajnos sok családnál egészen másfajta hangulat uralkodik az ünnepi időszakban, ennek pedig általában a rossz berögződések az okai.

Ezek közül a berögződések közül a legártalmasabb talán a megfelelési kényszer. Ha ugyanis a békés, meghitt együttlét elé helyezzük azokat a dolgokat, amelyekkel kifelé akarunk tökéletességet mutatni, akkor annak bizony nagyon megfizetjük az árát. Egy ünnepi időszakban ez nagyjából úgy néz ki, hogy a vidámság és a nyugalom helyét átveszi az aggódás és a kapkodás. A vendégek fogadása – még akkor is, ha családtagokról, vagy nagyon közeli barátokról van szó – stressz faktorrá válik, és a menü kitalálása, valamint elkészítése teljesen feleslegesen lesz erőn felüli feladat.

Karácsony

Karácsony

Ugyanez a helyzet a takarítással, a fa feldíszítésével és minden olyan további apró elemmel, amelynek az lenne a lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Ehelyett azonban mindenben a tökéletességre kell törekedni, hisz folyamatosan ott az aggódás, hogy mit fognak szólni azok, akik meglátják, hogy valami nincs elpakolva, vagy épp a csúcsdísz nem úgy áll, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ennek pedig az a vége, hogy mindenki frusztrálttá válik – sajnos nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is – és a rengeteg apró, és kevésbé apró konfliktus eredményeképpen az ünnep lényege foszlik semmivé. Ha esetleg magunkra ismertünk ezekből a sorokból, akkor itt az ideje annak, hogy változtassunk, és megértsük, hogy senki nem foglalkozik azokkal az apró dolgokkal, amiket mi ilyenkor eget rengetően fontosnak vélünk. Az ünnep és a családi programok lényege ugyanis egyáltalán nem a tökéletesség, hisz ezt senki sem várja el. Ami igazán fontos, az az, hogy együtt legyenek a családtagok, és szeretetben, meghittségben töltsék el ezeket a napokat, hisz ilyenből oly kevés adatik egy évben.