Így kerüld el a túlsúlyt, ha irodában dolgozol

A legtöbb ember számára az ideális munkahely egy kényelmes iroda, ahol egy számítógép előtt ülve, nyugodt – és persze légkondicionált – körülmények között végezhetik a feladataikat, a lehető legnagyobb kényelemben.

Sokan rengeteget tanulnak azért, hogy ezt a célt elérjék, és bár különféle szakmunkákkal sokszor jóval többet lehet keresni, az vitathatatlan, hogy általában jóval zordabb körülmények között. Az irodai munka persze lehet fárasztó és stresszes, ám zömében inkább mentálisan megterhelő, fizikailag inkább épp az ellenkezője igaz. Ezért aztán sok esetben rendkívül kellemetlen melléhatásai vannak annak, hogy egész nap egy székben ülünk, és csak néha-néha kelünk fel, akkor is maximum csak percekre. Az emberi szervezet ugyanis nem arra van kitalálva, hogy alig végezzen fizikai aktivitást, ennek eredményeképpen pedig a fittség és az állóképesség folyamatos csökkenése, valamint elhízás és fáradékonyság figyelhető meg.

Túlsúly

Túlsúly

Ez ellen persze lehet – és kell is – tenni, ám ehhez tervezésre és akaraterőre van szükség. Hogy megőrizzük a kellően jó fizikális állapotunkat, két dologra kell nagyon odafigyelni, ha irodai munkát végzünk. Az egyik a táplálkozás. Fontos, hogy a főétkezések egészséges alapanyagokból álljanak, hangsúlyosnak kell lennie a rostbevitelnek, és az is szerencsés, ha legalább nagyjából kiszámoljuk a szénhidrát bevitelünket. A legnagyobb veszélyt azonban mégsem a reggeli-ebéd-vacsora hármasa jelenti, hisz ezeket kis odafigyeléssel könnyedén kordában tarthatjuk. Nagyobb baj lehet a nassolás, ami ilyen munkahelyen szinte észrevetlenné – és emiatt folyamatossá – válhat. A legjobb tehát, ha semmi rágcsálnivalót nem viszünk magunkkal, ha pedig kínálnak, akkor álljunk ellen a kísértésnek. Az evés mellett azonban nagyon fontos a sport is. Mivel ez egy mozgásszegény munkakör, a heti – legalább három – edzés nem lehet opcionális, hanem egyenesen kötelező, mégpedig nem a fejlődésünk, hanem az egészségi állapotunk megóvásának érdekében. Noha nagyon könnyű belefeledkezni a munkába, arra azért nagyon ügyeljünk – akár emlékezetőt is érdemes beállítani a telefonunkon -, hogy legalább óránként pár percre keljünk fel, és mozgassuk át a végtagjainkat.