Így hat ki a stressz a bőrünkre

A mai rohanó világban cseppet sem meglepő, ha valakinek az életében mindennapos szerepet játszik a stressz, ugyanis napi szinten számos feladatot kell megoldanunk. A túlzott stressz pedig időről-időre kiülhet az arcunkra, amely jelentkezhet pattanások és ráncok formájában is.

[wp_ad_camp_1]

Sajnos, de azt kell mondanunk, hogy a 21. században a stressz a mindennapjaink részévé vált. Így bármit is teszünk szinte esélyünk se nincs arra, hogy kikerüljük. Mára már több kutatás is készült azzal kapcsolatban, hogy a túlzott stressz milyen hatásokkal lehet a szervezetünkre. A problémát még az is tetőzi, hogy a legtöbb esetben a stressz nem csak a belső szerveinkre lehet kihatással, de külsőleg is megmutatkozik. Vagyis a bőrünk a legapróbb problémákra is érzékenyen reagálhat. Vagyis kijelenthetjük, hogy súlyos elváltozásokat idézhet elő a bőrön, vagy a meglévőket ronthatja tovább. A stressz kihatással lehet az anyagcserére, illetve a hormonokra így cseppet sem meglepő, ha alvászavar, emésztési problémák képnek fel, vagy ingerlékenyebbé vállunk.

Stressz

Stressz

Ezeknek a hatása nagyon gyorsan kiülhet a bőrünkre. A bőrgyógyászok szerint a stressz hatására a bőrben nagy mennyiségű kortizol szabadul fel, melynek következményeként a endorfin, inzulin, illetve gyulladást kiváltó citokinek termelődnek. Ezek pedig kihatással vannak az aknékra. Számos kutatás alátámasztja, hogy azok, akik súlyos elváltozásokat észlelnek a bőrükön, azoknak az elmúlt időszakban a szervezetük nagy mértékben volt kitéve stressznek. Ugyanis megfigyelhető, hogy stresszes esemény elteltével egy-két nappal újabb pattanások jelenhetnek meg a bőrünkön. A 25 életév betöltésével a szervezetünk lelassulni kezd a kollagén szint termelődése, melynek következtében megjelenhetnek az aprócska ráncok, melyre a stressz is hatással lehet.