Így foglald le a gyereket utazás alatt!

Az év egyik legszebb pillanata, amikor elérkezik a várva várt vakáció ideje, ám aki kisgyerekkel vág neki a kalandnak, annak bizony az öröm mellé némi aggodalom is vegyül az indulást megelőző napokban.

Nem csoda, hisz a kicsikkel utazni mindig hatalmas próbatétel, és olyan kihívások elé állítja ez a szülőket, amelyeket nem mindig egyszerű megoldani. Vannak persze olyan szerencsések, akik gyermeke órákig is elvan magában, ám ez a ritkább eset, és jellemzően a kicsik nagyon hamar elunják magukat. Ha pedig ők rosszul érzik magukat, akkor mindenki rosszul érzi magát, így aztán ilyenkor mindent be kell vetni annak érdekében, hogy a nyugalom olyan hosszan megmaradjon, amilyen hosszan csak lehet. Nagyon nem mindegy persze, hogy milyen messzire megyünk, illetve hogy milyen korú gyerekkel – avagy gyerekekkel – tesszük ezt. A babák aránylag jól viselik az utazásokat, feltéve, ha a napi rutinban nem történik drasztikus változás. Ha a kedvenc plüssfigurájukkal a jól megszokott hordozóban jön el az alvás ideje, akkor jó eséllyel nem lesz nehéz álomba ringatni, noha azért a környezeti hatások – zajok, fények – bele zavarhatnak a nyugodt alvásba.

Utazás gyerekkel

Utazás gyerekkel

Nagyobbak esetében már közel sem ilyen egyszerű a helyzet, hisz ők már sokkal kevesebbet alszanak – jellemzően csak ebéd után egy rövidebbet -, illetve az érdeklődésüket is nehezebb hosszú távon fenntartani. Hogy melyik gyerkőcnél mi válik be igazán, azt – sajnos – minden szülőnek magának kell kitapasztalnia, A könyvek és az egyedül játszható játékok sokszor csak ideig-óráig foglalják le a csemetét, ilyenkor érdemes társasjátékokkal próbálkozni – a barkóba például klasszikusan jól működő utazójáték -, ám ha végképp kifogytunk az ötletekből, akkor akár a mesenézés sem ördögtől való, hisz még mindig jobb pár órányi képernyőidő, mint egy nyűgös, hisztis hangulat a megérkezéskor.