Így érdemes belevágni az otthoni edzésbe

Sportolni egyszerűen létszükséglet, és amennyiben hosszú időn keresztül hanyagoljuk, akkor annak igen komoly következményei lehetnek. Nem csak fizikailag leszünk sokkal kevésbé strapabíróak, de a mentális egészségünkre is káros hatással lehet a mozgásszegény életmód.

Kétségtelen tény azonban az is, hogy egyre kevesebb időnk van, és amikor esetleg egy-egy órát mégis szabaddá tudunk tenni, akkor azt inkább a családdal töltjük, a hobbinknak hódolunk, vagy egyszerűen csak pihenésre fordítjuk. Egy edzés ugyanis korántsem csak annyiból áll, hogy végigcsináljuk a feladatokat, hisz össze kell pakolni, el kell jutni a terembe, át kell öltözni, majd ezután következhet a tényleges munka, amelyet aztán a zuhany, az újbóli átöltözés, és a hazaút követ. Ez rengeteg idő, és vannak napok – sőt. a többsége ilyen -, amikor ez már egyszerűen nem fér bele. Amikor pedig egyre sűrűsödnek a kihagyások, akkor előbb-utóbb felmerül az ötlet, miszerint mi lenne, ha inkább otthon edzenénk? Hisz azzal rengeteg fáradtságtól megkímélnénk magunkat, ráadásul a fele időt megspórolhatnánk.

Edzés otthon

Edzés otthon

Az ötlet valóban rendkívül kézenfekvő, ám az otthoni edzésnek vannak bizonyos hátrányai, amikkel nem árt tisztában lenni, ugyanis ha ezekre a tényezőkre nem ügyelünk kellőképpen, akkor hamar kudarcba fulladhat az elhatározás. A legnagyobb problémát pontosan a kényelme jelenti. Gyakorlatilag két perc alatt készen állhatunk az edzésmunkára, ám nincs akivel versenyezzünk, nincs meg a valódi edzőtermi hangulat, ráadásul amilyen könnyedén neki tudunk kezdeni bármikor, úgy abba is tudjuk hagyni egyik pillanatról a másikra. Ezért aztán tudatosan és kitartóan kell megtervezni az edzésprogramot és ahhoz szigorúan tartani kell magunkat. Nem szabad elcsábulni, sem alkudozásokba kezdeni – saját magunkkal -, mert ha így teszünk, akkor villámgyorsan azon kapjuk magunkat, hogy elhanyagoltuk az alkalmakat. Ugyancsak fontos, hogy a szükséges eszközök meglegyenek. Ez nem azt jelenti, hogy súlyos százezrekért vásároljunk be már rögtön az elején, ám ha az alapvető kiegészítőkből hiányt szenvedünk, akkor hamar elmegy majd a kedvünk az egésztől. Mentálisan is álljunk át edzés módba, mert az, hogy az otthonunkban vagyunk, megnehezíti a koncentrációt. Jól látszik, hogy ugyan kézenfekvő kényelmesen letudni a mozgást és a sportot otthon, ám ha nem fókuszálunk kellőképpen, akkor eredménytelen lesz az egész.