Ifjúsági Lelki Elsősegély – a 13700 számon segítség kérhető!

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély honlapja a www.ifjusagi-lelkisegely.hu weboldal. Itt található információ a lelkisegély működéséről, hogy a 13700 ingyenes telefonszámon érhető el hétfőtől péntekig 17-21 óra között. Emellett hasznos cikkeket is olvashat a látogató.

Miben segít a lelkisegély?

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély célja a lelki egészségvédelem, a kríziskezelés az öngyilkosság-megelőzés. A fiatalokon kívül bármely korosztály fordulhat segítségért a 13700 ingyenes számon, aki problémával küzd, krízisben van, döntéshelyzet előtt áll, vagy eszébe jutott már, hogy megöli magát. Nincs túl kicsi vagy túl nagy probléma, a lelkisegélynél a képzett segítő komolyan veszi a hívót, és próbál megértően, segítően hozzáállni.

Hogyan ismerhető fel, ha valaki öngyilkosságra készül?

Észre kell venni, ha valaki krízisben van, kétségbeesett. A legtöbben, akik öngyilkosságra készülnek, jelzik valahogy a szándékukat, ezt nevezik „cry for help”-nek vagy „segélykiáltásnak”. Azonban, ha valaki krízisben van, akkor nem képes olyan jól kommunikálni, mint máskor, így ez a segélykiáltás néha csak szimbolikus. Ilyen lehet, ha valaki elkezdi elajándékozni a számára fontos tárgyakat, kisállatot (mert neki már nem lesz rá szüksége), ha hirtelen törli magát a közösségi oldalakról (mintegy virtuális önmegsemmisítés), vagy elkezd búcsúzkodni. Az öngyilkosságra utaló jelzések sokszor szimbólumokban jelennek meg a beszédében, például „hosszú utazás”, „mély alvás” vagy „zuhanás” formájában. Az öngyilkosságra készülő többnyire nem hirtelen dönt, hanem napokig fontolgatja a döntését, módszert keres, beszerzi a hozzá szükséges eszközöket, melyek intő jelek lehetnek.

Mi az, ami ilyenkor segít?

Ha észrevettük, hogy baj van, akkor jó, ha ilyenkor rokonként, barátként őszintén tudunk vele beszélni. Ne féljünk rákérdezni arra, hogy eszébe jutott-e már az öngyilkosság, hiszen ezek nagyon nyomasztó gondolatok, és felszabadító hatása van annak, ha a bajban lévő megoszthatja ezt valakivel. Tartsuk szem előtt, hogy aki öngyilkosságra készül, az nem meghalni akar, hanem éppen akkor nem lát más kiutat a problémáiból. Mivel nem akar meghalni, ezért kapaszkodót keres, és ilyenkor a támogató jelenlét, a kifejezésre juttatott szeretet, annak az éreztetése, hogy a bajban lévő fontos számunkra – önmagában életet menthet. Ilyenkor jó bevonni a bajban lévő védőhálóját: családot, barátokat, és közös erővel támogatni a krízishelyzete megoldásában. A legnehezebb időszakban nem jó egyedül hagyni, hanem az igényeire figyelve fontos vele lenni, együttérzőn figyelni rá. Segítség lehet, ha minden krízisben lévő ismerősünket ellátjuk lelkisegély telefonszolgálatok számaival, ahol az erre kiképzett önkéntesek segítenek kimondatni a szorongató érzéseket, kapaszkodót jelenthetnek az utolsónak tűnő pillanatokban is. Jó, ha az öngyilkossági krízisben lévő pszichoterápiás segítséget is kap.

Hol olvasható több információ az Ifjúsági Lelki Elsősegélyről és az öngyilkosságról?

A www.ifjusagi-lelkisegely.hu oldalon hasznos cikkek olvashatók a krízisről, az önsértésről, az öngyilkosságról és annak megelőzéséről. A serdülőket érintő egyéb témák is helyet kapnak az oldalon, ezért érdemes ellátogatni a www.ifjusagi-lelkisegely.hu oldalra!

Ifjúsági Lelki Elsősegély – Tel.: 13700

www.ifjusagi-lelkisegely.hu