Húsvéti nyúl – legyen vagy ne legyen?

Közeleg a húsvét, sok gyerek ilyenkor azzal nyúzza a szüleit, hogy nyuszit szeretne kapni. Nagyon aranyos egy kisnyúl, azonban nem kifejezetten lakásba való, és körültekintőn kell vele bánni. Ha mégsem tudunk gyermekünknek nemet mondani, akkor álljon itt néhány tipp, aminek segítségével mi is, és a nyúl is túlélheti az ünnepeket.

[wp_ad_camp_1]

Amikor a nyúl megérkezik hozzánk, már rögtön az gondot szokott okozni, hogy miként fogjuk meg. Tévedés, hogy a fülénél kell megfogni! Sőt ott tilos! A nyuszit a nyak részén a lágy bőrénél kell „grabancon ragadni”.

A nyúltartással kapcsolatos központi kérdés, hogy mit etessünk a jószággal. A házinyúlnak igen érzékeny a gyomra, így egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mennyit adunk neki. Kisállat kereskedésben kapható nyúltáp, de ez közel sem elég neki. Emellé adjunk még neki zöldfélét is: Friss, puha szénát, salátát, répát, paprikát.

Húsvéti nyúl

Húsvéti nyúl

Káposztát és karalábét csak módjával, sőt salátát se túl nagy mennyiségben kapjon, mivel eleve nem túl tápláló eledel, ráadásul , mint leveles növény, a leveleken lévő lerakódásoktól esetleg mérgezést is kaphat az állat. Burgonyát, hagymát, édességet, kenyeret, soha ne adjunk a nyuszinak!  Friss víz azonban mindig legyen a ketrecében.

A nyulat ne papírdobozban tartsuk, hanem ketrecben, melynek mérete legalább 60×100 cm nagyságú legyen, ha párban vannak, akkor 80×140 cm. A nyulat kint is lehet tartani, de akkor jól béleljük ki a ketrecét szalmával és legyen jól zárható a helye, hogy ne essen áldozatul ragadozó madaraknak, kóbor kutyáknak.

Ha azt vesszük észre, hogy az állat nem eszik, nincs széklete, akkor vigyük el állatorvoshoz, mert akkor esélyes, hogy a helytelen táplálkozás miatt felpuffadt, és ha időben kerül orvoshoz, még megmenthető a nyuszink.