Honnan tudják a kutyák, hogy mennyi az idő?

Az ember nem is kívánhatna jobb társat magának egy kutyánál, ezt négylábú barátaink nap, mint nap be is bizonyítják nekünk. Folyamatosan tanújelét adják annak, hogy náluk hűségesebb pajtás nemigen létezik a Föld kerekén.

Ráadásul, aki gyakorlott kutyatartó, még az is rácsodálkozik néha, hogy mennyi ész szorult ezekbe az állatokba – szakértők általában azt mondják, hogy egy három éves gyermek szintjén vannak a blökik -, és az ember néha már azt várja, hogy vajon mikor szólal meg. Van azonban egy olyan tulajdonságuk a kutyáknak, amelyre minduntalan rácsodálkozunk, mégpedig az, hogy látszólag tűpontosan tudják, hogy mennyi az idő, hisz pár perc eltéréssel jelzik, hogy eljött a pillanat, amikor a gazdinak haza kell érkeznie. De vajon honnan ilyen biztosak abban, hogy jön a hőn szeretett kétlábú?

Kutyák

Kutyák

Nos, erre a talányra több elmélet is választ ad, és a tudomány jelenlegi állása szerint a legkülönösebb tűnik a legvalószínűbbnek. Egyes elmélet szerint a kutyák ilyenkor a fülüket hívják segítségül, és egész egyszerűen megismerik az autó – vagy a léptek – hangját, illetve csak egyszerűen tudják, hogy amikor a gazdinak lassan jönnie kell, akkor épp melyik busz halad el az ablak előtt. Egy másik elmélet szerint a belső órájuk működik ilyen pontosan és nagyjából érzékelik, hogy mennyi idő telt el, mióta egyedül maradtak, no és persze azt is, hogy a gazdi mennyi ideig szokott távol lenni. Ám a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a hírhedt kutyaorr lesz a megoldás a idő érzékelésére, a kutatások ugyanis arra jutottak, hogy az ebek onnan tudják, hogy mennyi idő telt el, hogy a légtérben csökkenni kezd a gazdi illatának a koncentrációja. Bárhogy is legyen, elképesztő, hogy négylábú társaink pontosan tudják, hogy mikor jött el végre az az idő, amikor hazaér a kétlábú társuk, és végre véget ér az egész napos magány, hisz sose felejtsük el, hogy a kutyák számára mi, a gazdik jelentjük az egész világot.