Hollókő – a világörökség része

A csodálatos környezetben fekvő Hollókő a mai napig élő, működő település. Az itt élő hagyományőrző lakosok a legtöbb épületet ma is eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják. 1987 december 11-től a Budai Vár mellett Hollókő is bekerült az UNESCO Világörökség Listájára és világszerte ismert lett.

[wp_ad_camp_1]

A Világörökségi Listára kiemelkedő jelentőségű és széleskörű értéket képviselő kulturális és természeti értéket képviselő helyszínek kerülnek be, amelyek nem csak egy ország, hanem az egész emberiség számára nagy jelentőségűek. A 17-18. században létrejött Nógrád megyei palóc falu a hagyományos építészet és a 20. század előtti falusi élet páratlan helyszíne, amit sikerült eredeti állapotában megőrizni. A falu határában egy sziklán ülő nagy fekete ércholló fogadja a látogatókat. A település fő utcájában, A Kossuth utcában eredeti állapotban láthatók a jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes kontyolt palóc parasztházak, amelyek az 1909-ben pusztított tűzvész után nyerték el mai formájukat.

Hollókő

Hollókő

Hollókő ikonikus épülete, az 1889-ben épült kicsiny, fazsindelyes katolikus templom a település közepén áll, fából készült tornya egyetlen szeg felhasználása nélkül készült. Az 55 lakóépületből és a templomból álló csoport képezi a világörökség részét. A műemléki védettség alatt álló házak egy részét a mai napig lakják, vannak olyan házak, ahol kiállításokat rendeztek be, a látogatók ki is próbálhatják a kézműves eszközöket a helybéliek segítségével. Találunk is bőrművest, fazekas házat, kalácsos pékséget és szatócsboltot is, a falu legidősebb házában berendezett múzeum egy középparaszti család otthonát prezentálja. Hollókő dísze a 13. században épült vár, ahonnan csodálatos látvány nyílik Hollókőre és a Cserhát lankáira.