Hölgyek: ezért ne viseljetek sokszor magassarkút!

Felesleges is volna vitatni, hogy kevés lélegzetelállítóbb dolog létezik annál, mint amikor egy hölgy elegánsan felöltözik és a tökéletesen megválasztott ruhája mellé felvesz egy ahhoz makulátlanul passzoló magas sarkú cipőt. Ilyenkor még a lélegzete is eláll az ott tartózkodóknak, ha csak rá pillantanak.

Igen ám, de amíg kivételes alkalmakkor ez mondhatni szinte kötelező, addig sokan a mindennapok során sem hajlandóak lejjebb adni és bizony a hétköznapokon is magas sarkú cipőben vannak, ami lássuk be valóban divatos, ám ugyanakkor sajnos nem túl egészséges. Kár is volna tagadni, hogy vannak olyan munkakörök, ahol szinte már követelmény, hogy ennyire elegánsan kell megjelenni, de ez az esetek elenyésző százalékát teszi csak ki, a legtöbbször csupán arról van szó, hogy a nők sokkal stílusosabbnak gondolják ezeket a lábbeliket a lapos talpú, ám de kényelmesebb társaiknál. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha sokszor húzunk magassarkút, így ismerve a kockázatokat eldönthetjük, hogy megéri-e sanyargatni a lábunkat – még akkor is, ha a viselés maga egyelőre még nem okoz különösebb panaszokat -.

Magassarkú

Magassarkú

Az ilyen cipők által okozott problémák legnagyobb része pontosan abból adódik, hogy természetellenes pozícióban tartják a lábfejet. Emiatt aztán idővel kialakul a kalapácsujj, a lábujjak deformálódása miatt, ami inkább esztétikai jellegű probléma. Nagyobb gond, hogy a nem megfelelő láb – és emiatt fellépő – testtartás már komoly fájdalomhoz vezethet hosszú távon. A térd bántalmai mellett a vádli és maga a lábfej is megsínyli ezt az állapotot és a későbbiekben ez derék és hátfájás kialakulását vonhatja maga után – ráadásul sokszor ilyen esetben az okokra sem könnyű rájönni, hisz sokan nem gondolják, hogy a hosszú évekig tartó magas sarkú viselés ilyen komoly következményekkel járhat -. A megoldás azonban egyszerű. Hagyjuk meg ezeket a lábbeliket a különleges alkalmakra és hordjunk kényelmes cipőt a mindennapokban, amely megfelelően támasztja a lábat, és amely viselése hosszú távon sem okoz semmiféle panaszt.