Hol van Zanzibár és melyek a látnivalói?

Zanzibárnak egzotikus, távoli híre van, de ez a Tanzánia partjainál fekvő szigetcsoport egyáltalán nem elérhetetlen. Az elmúlt években ez a szigetcsoport népszerű célponttá vált azok számára, akik alternatív tengerparti menekülést keresnek. A több kilométernyi fehér homok, a kiváló sznorkelezési és búvárkodási helyek atollok és korallzátonyok mentén, valamint a virágzó kite-szörfözés egyre több látogatót vonz a szuahéli kultúra eme központjába.

A főként Unguja nagy szigetén lapuló, Zanzibár élete a pólusok filozófiája köré összpontosul – ez azt jelenti, hogy „lassan” jött létre. Itt minden bizonnyal megtalálja majd a nyugodt élettempót, így tökéletes hely egy tengerparti eltűnéshez és megnyugváshoz. Türkizkék tenger, pálmafák és rengeteg lehetőség várja a pihenni vágyókat. Ez a főként muzulmán régió régóta a kereskedelem központja, és számos tulajdonosa volt már az araboktól az európaiakig. Ez tükröződik a szigetek fővárosának számító Zanzibar City legrégebbi részének, Stone Town évszázados épületegyüttesében. Természetesen rengeteg történelmi látnivaló található Zanzibár ezen részén – és számos szálláslehetőség is van. Történelmi épületek és modern szállodák alkotják a város kínálatának nagy részét.

Zanzibar

Zanzibar

Stone Town Zanzibár találóan elnevezett történelmi része. Mji Mkongwe (szuahéli nyelven „óváros”) néven is ismert ez az emeletes város, amely labirintusszerű sikátorok, régi mecsetek, bazárok, gyarmati épületek és egyéb történelmi látványok hadi helyszíne. Története kereskedelmi állomásként azt jelenti, hogy szuahéli, indiai, arab és európai hatások is vannak itt. Itt van a magasba tornyosuló Szent József-székesegyház – amelyet a 19. század végén francia misszionáriusok építettek – a Cine Afrique 1930-as évekbeli Art Deco stílusban és a Csodák Palotája, amely eredetileg egy zanzibári szultán számára épült 1883-ban, jelenleg Zanzibár történetét bemutató múzeum. Stone Town legrégebbi épülete a lenyűgöző Old Fort, 1699-ben épült.