Hogyan válasszak kutyát?

A legtöbb leendő gazdinak határozott elképzelése van arról, milyen kutyát szeretne, de sokak még keresik a választ arra a kérdésre, milyen fajta kutya jelentené a legjobb választást a számukra.

[wp_ad_camp_1]

Mindenekelőtt azt kell figyelembe vennünk, hogy rendelkezünk-e már tapasztalattal a kutyatartásban, illetve a kutyanevelésben. Egyes fajták erősebb gazdát követelnek meg, más fajták viszont jámbor alárendelt szerepet töltenek be. A terrierek, a rottweilerek és az agarak is önfejűek lehetnek, de a lista túl hosszú lenne, hogy minden fajtát kielemezzünk. Egy kiskutya megvásárlása előtt mindenképpen érdemes elolvasni a szakmai portálok ajánlásait.

Ha a barátaink bejárnak az udvarunkba, netalán gyerekek is megfordulnak nálunk, akkor mindenképpen olyan fajtát válasszunk, amely barátságos a gyermekekkel. Nincs egyértelmű biztosíték arra, hogy egy adott fajtához tartozó kutya mindenképpen barátságos lesz, de egy spániel vagy egy a golden retriever csak nagyon ritkán válik bizalmatlanná az emberekkel szemben. A fajtaválasztásnál arra is figyelnünk kell, hogy egyes fajták nagyon barátságosak lehetnek a gyerekekkel, de egy esetleges durvább játék során a családhoz tartozó gyermek védelmére siethetnek. A német juhász jellemzően ilyen kutya.

Kiskutyák

Kiskutyák

Sok gazdi a ház őrzése céljából választ magának kutyát. Az őrző-védő fajták között is több különböző vérmérsékletű állat van, ráadásul máshogyan értelmezik a területük védelmét. Egyes fajták jó jelzőkutyák, mások pedig inkább a terület védelmében jeleskednek.

A kutya kiválasztásánál vegyük figyelembe a mozgásigényét is. Minden fajtának szüksége van a megfelelő mennyiségű mozgásra, de egyes állatok esetében ez sokkal több lehet, mint az átlag. A munkakutyák rendszerint nagy területet igényelnek, ahol kedvükre szaladozhatnak. Ez szüksége és hasznos, de a sétáltatást nem helyettesíti; minden kutyának szüksége van arra, hogy néha más kutyák közé menjen és új szagokat ismerjen meg.