Hogyan termesszük a gasteriat?

A gasteria (Gasteria spp.) a viszonylag ritka, aloe-szerű pozsgás növények nemzetsége. Jellemzően hosszú levelei vannak, durva textúrájúak. Fajtól függően a gasteria leveleket gyakran érdekes mintákkal és színekkel jelzik. Ezenkívül az érett gasteria növények általában cső alakú, ívelt virágokat hoznak létre télen-tavasszal.

A nemzetség Dél -Afrikában őshonos, ahol enyhén árnyékos körülmények között nő. Ennek eredményeként a növény tolerálja a gyengébb fényviszonyokat, mint sok más pozsgás növény, így ez jó választás a szobanövény számára. Az ültetést legjobb tavasszal elvégezni, bár általában bármikor ültetheti szobanövényként őket. A Gasteria lassan növekvő növény, és a legtöbb fajta kompakt marad. Ha olyanok vagytok, mint a legtöbb kertész, akik beltéren termesztik a gastériát, válasszon olyan helyet, ahol sok fény érhető el, de nem közvetlen napfény. Ha pedig az USDA 9-11-es zónájában él, és a gasteriát a kertbe szeretné ültetni, válasszon egy olyan helyet, ahol ragyogó napfény van, például egy nagy fa alatt. Ezenkívül a beltéri cserepes gasteria növényeket szabadba is lehet vinni, és nyárra enyhén árnyékos helyre lehet helyezni.

Gasteria

Gasteria

Ne feledje, hogy a növények nem reagálnak jól a közvetlenül a levelekre hulló vízre, ezért lehetőleg biztosítsanak számukra menedéket a csapadék és az öntözőrendszerek ellen. Ellenkező esetben a levelek rothadni kezdhetnek. Hasonlóképpen, a kiváló vízelvezetés mind a talajból, mind az ültetési tartályból kulcsfontosságú az egészséges gasteria növények termesztéséhez. Ezek a növények értékelik az erős fényt, de nem a zord napot. Óvja őket a forró délutáni napfénytől. A fehér vagy sárga levelek azt jelezhetik, hogy a növény túl sok napot kap. A konténeres ültetésekhez használjon kaktusz cserepes keveréket vagy más gyorsan leeresztő cserepes talajt, néhány marék homokkal keverve. A kerti ültetésekhez a kissé homokos talajok a legjobbak, hogy elegendő vízelvezetést biztosítsanak.