Hogyan pakoljunk be a mosogatógépbe?

Kétségtelen, hogy a modern kor egyik legnagyobb vívmánya a mosogatógép. Hiszen ki az, aki nem rühell a mosogató fölött görnyedni hosszú negyed órákat, mire minden összekent evőeszközt, tányért és edényt tisztává varázsol, ráadásul eközben rengeteg vizet elpazarolva?

Miért is tennénk, ha létezik erre egy tökéletes megoldás? A mosogatógép ugyan egy aránylag komolyabb kezdeti költséggel jár, és a különböző vizsgálatok szerint a használata is némileg többe kerül, mintha kézzel végeznénk el a tisztítást, ám anyagiakban mérve a különbség elenyésző, viszont egy átlagos családot figyelembe véve évente nagyjából három napot spórolunk időben. Ez óriási szám, így nem is kérdés, hogy a mosogatógép mindenképpen megéri az árát. Tulajdonképpen nincs más feladatunk, mint bepakolni a szennyezett tárgyakat, elindítani a masinát, hagyni dolgozni, majd amikor végzett, akkor minden a helyére pakolva örülni a felszabadult időnknek. Igen ám, de bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy végül szennyezett edényeket, piszkosan maradt tányérokat szedegettünk ki a gépből és bosszankodva indítottuk el újra a tisztítási ciklust. Amennyiben azonban a géppel minden rendben van (azaz nem felejtettünk el tablettát, vagy tisztítószert, illetve öblítőt tenni bele, és a fúvókák is rendben működnek, nincsenek eltömődve, akárcsak a gép alsó szűrője), akkor szinte biztos, hogy nem megfelelően pakoltuk be a mosogatnivalót és ez okozza a kétes végeredményt.

Mosogatógép

Mosogatógép

Az ideális elrendezés nem túl bonyolult, és ha ráérzünk a logikájára, akkor a későbbiekben már rutinból fog menni. Csupán arra figyeljünk oda, hogy a kevésbé szennyezett cuccokat a felső kosárba rakjuk, lehetőleg úgy, hogy egymást ne takarják. Alulra mehet minden, ami nagyobb méretű, illetve amit nagyon piszkos. Figyeljünk rá oda, hogy mindegyik nyílása lefelé, a fúvókák felé nézzen. Az is fontos, hogy ha nagyméretű lábasokat, vagy tepsit teszünk be, akkor úgy helyezzük el, hogy a forgólapát biztosan ne akadhasson el bennük. Az alsó rekeszben se fedjük le egymással a különböző tárgyakat. Ha ezeket az apró szabályokat betartjuk, akkor minden esetben makulátlanul tiszta lesz minden, amit kiszedünk a mosogatógépből. Hogy masinánk hosszú életű legyen, és sokáig örömünket leljük benne, havonta egyszer indítsunk rajta egy tisztító programot és a szűrők, valamint a fúvókák tisztán tartása mellett szenteljünk figyelmet a gumi tömítések időszakos letakarítására is.