Hogyan óvjuk meg az autónk állapotát?

Amikor egy új, vagy egy nagyon jó állapotban lévő használt autót vásárolunk, akkor az első pár nap csak azzal telik, hogy gyönyörködünk a szerzeményünkben. Elégedetten pillantunk vissza, miután leparkoltunk és kiszálltunk, és persze eldicsekszünk vele mindenkinek, akivel csak találkozunk.

Aztán amikor az újdonság varázsa egy kissé alábbhagy, akkor elgondolkozunk rajta, hogy milyen jó is lenne, ha mindig ilyen örömet okozna a kocsi, ám valahol mélyen, legbelül jól tudjuk, hogy idővel egyre több lesz a karc a külsején, és egyre több a folt a kárpitokon. Ha pedig az esztétikát még el is tudjuk engedni, akkor is ott van a műszaki állapot, amin sajnos az idő vasfoga mindenképpen rajta hagyja a nyomát. De vajon ha tényleg odafigyelünk, akkor megóvhatjuk valamennyire az öregedéstől? Vagy csak szélmalomharc az egész, és inkább fogadjuk el, hogy az autó van értünk és nem több, mint egy használati tárgy?

Autó

Autó

Nos, a helyzet az, hogy ha hajlandóak vagyunk tényleg odafigyelni, és energiát fektetni abba, hogy vigyázzunk az autóra, akkor egyáltalán nem lehetetlen megőrizni az állapotát hosszú-hosszú évekig. Ehhez csupán arra van szükség, hogy heti-havi szinten leellenőrizzük a karosszériát, és ha bármilyen sérülést észlelünk, akkor azt a lehető leggyorsabban javíttassuk. Ugyancsak igaz ez a kopó alkatrészekre. Ne csak akkor nézessük át, amikor már jelei vannak a problémának, hanem félévente egyszer vigyük el egy átvizsgálásra. A beltérre is fordítsunk figyelmet, és ne hagyjuk, hogy a por és a különböző szennyeződések beleegyék magukat a kárpitba és a szőnyegekbe. Legalább havonta egyszer – persze, ha aktívan használjuk a kocsit – takarítsuk ki alaposan. Ugyanilyen fontos azonban az is, hogy hogyan vezetünk. Ne hagyjuk sokat alapjáraton járni a motort – főképp ne hidegen – és menet közben is a megfelelő fordulaton járassuk a motort, ne hagyjuk, hogy magas fokozaton szenvedjen. Érdemes lehet végigcsinálni egy vezetéstechnikai tréninget, ahol nem csak azt tanítják meg, hogy hirtelen veszélyhelyzetben hogyan reagáljunk, hanem azt is, hogy milyen praktikákkal hosszabbíthatjuk meg az autó élettartamát.