Hogyan nő a „Stargazer” keleti liliom?

A „Stargazer” liliom (Lilium „Stargazer”) a keleti liliomcsoport kiemelkedő tagja. Az American Lily Society és más szervezetek által alkalmazott osztályozási rendszerben a „Stargazer” a 7. osztályba tartozik, amely magában foglalja a kelet-ázsiai fajok kiválasztott csoportjából létrehozott hibrideket, köztük van a L. auratum, L. speciosum és L. japonicum.

[wp_ad_camp_1]

A keleti liliomokról ismert, hogy nagy tál- vagy lapos alakú virágaik szokatlanul illatosak. A „Stargazer” és e kategória többi tagja nyár közepétől késő őszig virágzik, az ázsiai és a trombita liliom után. A ‘Stargazer’ hibrid e csoport egyik legnépszerűbb tagja. Az 1970-es évek végén fejlesztették ki a Lilium auratum és az L. speciosum keresztezésével, hogy szándékosan felfelé néző virágot hozzanak létre, ahelyett, hogy lelógó virága lenne. A virágcsúcsok „reflexesek” – vagyis azt jelenti, hogy visszahajlanak a szár felé -, és hosszú, mutatós porzóval rendelkeznek. A legillatosabb virágok közé tartoznak, fűszeres aromával, amelyet egyesek kissé elsöprőnek találnak. Legalább 6 hüvelyk átmérővel rendkívül mutatós virágok – a Stargazerben viszont nincs semmi finomság.

Stargazer liliom

Stargazer liliom

A „Stargazer” liliomok elég magasak ahhoz, hogy a virágágyás középső vagy hátsó sorába ültethessék őket. Magasak, de általában nem igényelnek karót, és a legkönnyebben növekvő liliomok. A kertészek kiváló vágott virágokat készítenek belőlük, és vonzóak a pillangók, a kolibri és más beporzók számára. Az ősz a tipikus idő a „Stargazer” liliom földbe helyezésére, de ha elmulasztja ezt az ültetési időt, akkor megteheti kora tavasszal is, amint a talaj megmunkálható. A „Stargazer” liliomokat ősszel vagy kora tavasszal ültessük, 6–8 hüvelyk mélyen a földbe. Három vagy öt hagymából álló csoportba ültetve kellemes megjelenést kölcsönöz a kertnek. Ezeket a magas, karcsú növényeket 8-12 hüvelyk távolságra kell elhelyezni.