Hogyan neveljünk egy Jacaranda fát

A jacaranda fa egy gyönyörű trópusi fajta, amely illatos lila trombita alakú virágokkal rendelkezik. A Dél-Amerikában őshonos jacarandafa kiváló árnyékoló fát képez, páfrányszerű lombozatának köszönhetően, amelynek levelei akár 20 hüvelyk hosszúak is lehetnek. Általában ősz és kora tavasz között ültetik, a jacaranda fa félig örökzöldnek vagy lombhullatónak tekinthető, attól függően, hogy milyen körülmények között termesztik.

A fa gyorsan növekszik – élete első néhány évében akár 10 lábat is nőhet is évente és a legtöbb virágzás tavasz végétől nyár elejéig történik (bár a melegebb területeken a fa bármikor virágozhat). Ennek ellenére csak az érett jacaranda fáknak van virága. Általában a jacaranda fák jó választást jelentenek a melegebb éghajlatú nagy szabadtéri területekhez. Ellenállnak a kártevőknek és betegségeknek, és mérsékelten szárazságtűrők (bár öntözést igényelnek hosszú száraz időszakokban). A jacaranda ágak ívesek, és egy felhajtott esernyő alakú lombkoronát képeznek. Ez jó árnyékfává teszi őket. A lombkorona általában átengedi a diffúz fényt, így lehetőség van a fa alá termesztésre. Ne feledje azonban, hogy a fának nagy felszíni gyökerei lehetnek, ami megzavarhatja a járdákat vagy a közeli építményeket.

Jacaranda fa

Jacaranda fa

A tisztítási karbantartás miatt nem ideális a kocsibehajtók, teraszok vagy szabadtéri rekreációs területek közelében sem ültetni ezeket, mert a levelei hullanak. Ha a törmeléket nem söpörjük fel gyorsan, az rothadhat, és nyálkás, csúszós rendetlenséget eredményezhet. Bár a jacaranda fákat beltéren is lehet termeszteni, általában nem virágoznak odabent. Mivel a szabadban kell őket ültetni, nem alkalmasak hosszú távú konténeres ültetésre. Ráadásul beltéren termesztve a jacarandák vonzhatják a levéltetveket és a fehér legyeket.