Hogyan nevelhetünk egy barackfát?

Gyümölcsfaként a kajszibarackfa (Prunus armeniaca) finom gyümölcsöt kínál nekünk, virágos díszként pedig finom ünnepet ad a szemnek és az orrnak tavasszal, amikor virágzik.

[wp_ad_camp_1]

A barackfát termesztő emberek azonban gyakran megdöbbennek, amikor kiderítik, hogy a legtöbb éghajlat nem támogatja a fák termését. Hacsak nem olyan területen él, ahol a hőmérséklete egész évben stabil, sajnos ez a helyzet. A sárgabarack virágzása nagyon érzékeny a tavaszi fagyra. A jó hír az, hogy a fák önmagukban lenyűgözőek – lehet, hogy csak békét kell kötniük azzal, hogy a barackokat továbbra is a boltban kell vásárolni. Ennek a finom ázsiai fának a beépítése a tájtervezésbe kiváló módja annak, hogy meghosszabbítsa a kert virágzási idejét, vagy némi vizuális érdeklődést kölcsönözzön neki. Április elején a sárgabarackfa bőségesen virágzik, amikor más növények még csak éppen feltűnnek, és még nem kellett kihajtaniuk a friss leveleket. A csupasz ágak korai virágzása a mezítelen tájon megmutatja a káprázatos virágokat, és lehetővé teszi számukra, hogy reflektorfénybe kerüljenek, amíg más növények el nem virágoznak.

Barackfa

Barackfa

A kajszibarack és a Prunus nemzetség vonatkozásában fontos megjegyezni, hogy nem minden kajszibarack jön létre egyenlően. A japán barack (Prunus mume), amelyet néha csak baracknak ​​neveznek, teljesen más faj. A virág hasonló, de mégis különböző. A japán barack jóval korábban virágzik. Ha a fát melegebb helyre, épülethez vagy a napsütéshez közelebb helyezzük, a virágok hosszabb ideig fenntarthatók, főleg a fagyok miatt. Lehetőség van megkeresni a rendelkezésre álló sok hidegtűrő fajtát is. A faiskolai kereskedelemben több száz Prunus armeniaca fajta áll rendelkezésre. Függetlenül attól, hogy dísznövényként vagy gyümölcsként termesztik-e, a Prunus armeniaca némileg magas karbantartást igénylő talaj- és vízigénnyel rendelkezik. Ennek előnyei azonban egy gyönyörű fa a tájban, vagy ha elég szerencsés, akkor finom friss sárgabarack.