Hogyan működnek a nyomásfőzők valójában?

Mondja ki a „nyomásfőző” szót annak, aki soha nem használta, és valószínűleg a „veszélyre” gondol. Nem nehéz elképzelni, mi folyik a fejükben – repülő fedéllel, felrobbant vízforralóval vagy még sok-sok rosszabb elképzeléssel. Még azoknak az embereknek is gyakran meggyűlik a baja a nyomásfőzővel, akik már használtak.

[wp_ad_camp_1]

A nyomásfőzők használata manapság biztonságos. Ráadásul hihetetlenül hasznosak. A gyorsaság, a hatékonyság és az optimalizálás korában kevés olyan eszköz van a konyhában, amely jobban megfelelne azoknak a szakácsoknak, akik gyorsan igénylik a jó ételeket. Ha középen áll a gyorsfőző készülék megvásárlása kapcsán és nem tud dönteni – vagy ha kifejezetten makacsul távol tartja magát ezektől az eszközöktől, ez a cikk önnek szól. A nyomásfőző eredete egy Denis Papin nevű 17. századi francia fizikustól és matematikustól eredeztethető. Papin, aki olyan legendás agytrösztökkel osztotta meg a jegyzeteit, mint Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz és Robert Boyle, leginkább arról ismert, hogy 1679-ben feltalálta a „gőzmegemésztőt”, amely mind a nyomásfőző, mind a gőzgép előfutára.

Nyomásfőző

Nyomásfőző

Ezt az eszközt zsírok és kollagén kivonására tervezték a csontokból; Az extrakció után a kiolvasztott csontokat csontlisztté lehet őrölni, étrend-kiegészítő vagy műtrágya felhasználására. A gőzmegemésztő zárt edényből állt, szorosan záródó fedéllel. Amikor az étel és a víz felmelegedett, az edénybe gőz került be, emelve az edény belső nyomását. Papin eredeti tervei nem tartalmaztak semmilyen nyomáskioldó mechanizmust, ami korán különféle robbanásokat eredményezett. Szerencsére Papin később feltalált egy gőzkioldó szelepet, hogy megakadályozza az ilyen balesetek bekövetkezését. A következő 200 évben a rettenthetetlen elmék finomították a koncepciót. De csak a harmincas években jutott be a nyomásfőző az otthoni konyhába, amikor Alfred Vischer 1938-ban bevezetett egy Flex-Seal Speed Cooker-t.