Hogyan lehet termeszteni és ápolni a szobaciklámeneket?

A szobaciklámen ugyanolyan szemet gyönyörködtető lombozatot és szép szív alakú virágokat kínál, mint egy virágüzletben kapható ciklámen, de miniatűr csomagolásban. Ezek a virágok rózsaszín, piros és fehér színűek, és gyönyörűen kiemelkednek a lekerekített, sötétzöld levelekkel szemben, szürke-zöld jelzésekkel. Téli virágzásuk miatt híres ajándékok lehetnek a téli ünnepekre.

Ezek a növények beltéri cserepes növényként gyarapodnak, vagy a 10. és 11. övezetben szabadban termeszthetők. A szobaciklámeneknek hűvös hőmérsékletre van szükségük a virágzáshoz, és téli időjárásra. Nagyon érzékenyek a nedvességre, és túl nedves állapotban hajlamosak a rothadásra. A szobaciklámen a legjobb helyen van egy világos, közvetett megvilágítású és jó légáramlású területen. Gyakori problémák az atkák és a botrytis. Ne feledje, hogy a szobaciklámen mérgező a macskákra, kutyákra és lovakra. A Veterinary and Human Toxicology-ban közzétett esettanulmány szerint ezek a növények (különösen a gumók) az emberre is mérgezőek, bár a súlyos expozíció előfordulási gyakorisága nagyon alacsony. Szobanövényként a szobaciklámen erős, közvetett fényt igényel, például északra vagy keletre néző ablakot. Kültéri ültetés esetén a szűrt fény a legkívánatosabb. A szobaciklámenek a legjobban védett helyen, például egy fa alatt nőnek.

Szobaciklámen

Szobaciklámen

Ezek a növények értékelik a jó vízelvezetésű talajt, mivel a gyökérrothadás valódi probléma lehet. A gazdag, enyhén savas talaj ideális, lehetőleg egy kis komposztot és tőzegmohát keverve vele. A szobaciklámen érzékeny a levelek vagy virágok nedvességére. Öntözéskor nagyon fontos, hogy csak a talajvonalon öntözzük, nehogy a lomb nedves legyen. Alternatív megoldásként a szobaciklámenek jól reagálnak arra, hogy alulról öntözzék őket, nem pedig felülről. Ehhez egyszerűen helyezze az edényt egy tálcába vízzel, és hagyja, hogy a gyökérzet felszívja a vizet a nap folyamán.