Hogyan lehet otthon termeszteni a quinoa növényeket?

A quinoa (Chenopodium quinoa) az Amaranth család virágos növénye, amelyet elsősorban ehető magvak miatt termesztenek növényként. Évezredek óta emberi fogyasztásra termesztik, Dél-Amerika hegyvidéki régióiból származik.

[wp_ad_camp_1]

A quinoa termesztése mára a világ több mint 70 országára nőttki magát. Ez az ősi szuperélelmiszer vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, és enyhe ízű. A magokat gyakran rizsszerűen főzik, vagy lisztté őrlik, amelyet gluténmentes alternatívaként lehet használni a főzésnél és a sütésnél. Az Andok hegység nagy magasságú lejtőiről eredő quinoa növények megszokták a rövid napokat, a hűvös hőmérsékletet, a sok fényt és az állandóan nedves körülményeket. Sajnos méretük miatt a quinoa növények alkalmatlanok cserepes növényekként; azonban kiválóan kiegészítik a meglévő zöldség- vagy virágoskerteket. Összességében a quinoa növények kevés karbantartást igénylő, könnyen termeszthető növények. A quinoa növények jól növekednek ragyogó napsütésben, főleg, ha naponta több órányi közvetlen fényt kapnak. Azonban a nap legintenzívebb melegétől való részleges árnyékolás ajánlott.

Quinoa

Quinoa

A quinoa növények a legjobban az agyagos, szerves anyagokban gazdag talajban nőnek. Ültetés előtt a talajt komposzttal vagy műtrágyával kell módosítani. Miután a palánták több hüvelyk magasak, takarjuk le a palánták körüli részt, hogy megakadályozzuk a gyomokat és megtartsuk a nedvességet. A quinoa-palánták állandóan nedves (de nem vízzel teli) talajt igényelnek, amíg meg nem nőnek. Az érett quinoa növényeket viszonylag szárazságtűrőnek tartják, bár értékelik a rendszeres öntözést. Hagyja a talajt kissé kiszáradni, majd alaposan öntözze meg. A quinoa növényeket hűvös éghajlatú növényeknek tekintik, és akkor a legjobbak, ha hideg, száraz éghajlaton termesztik őket. A magas hőmérséklet gátolja a quinoa növények növekedését és magfejlődését.