Hogyan kerülje el, hogy vízköves maradjon a csapja?

Majdnem minden ember rémálma a folyamatos takarítás és a csillogó felületek tisztán tartása. Ez nem az emberek lustaságának, hanem inkább az időhiánynak köszönhető. Hogyha mindenki rendszeresen (mondjuk naponta) kitakarítaná az egész lakását, akkor nem maradna ideje másra, főleg abban az esetben, ha nagy házról van szó.

[wp_ad_camp_1]

Vannak olyan részletek, amelyek elhanyagolhatóak a tisztán tartás szempontjából, mert kevésbé szembetűnőek, vagy nem látszik rajtuk a piszok. Ezeket a felületeket elég, ha csak ritkábban pucoljuk meg (de akkor viszont jó alaposan). Azonban, vannak olyan részek is, amelyek nagyon feltűnő helyen vannak, és olyan anyagból készültek, amelyeknek semmiképpen sem elhanyagolható a tisztításuk, mert nagyon látszik rajtuk minden egyes ujjlenyomat és vízcsepp. Ezek természetesen a csapok, a tükrök, és az ablakok. A tükrüket és az ablakokat viszonylag könnyű tisztán tartani, mert kevésbé koszolódnak, és nagy felületek, tehát letörölni is könnyebb őket. Viszont, ha a csapokról beszélünk, ott sajnos más a helyzet. Ezek folyamatos használatban vannak, naponta akár több-tucatszor is, ezért szinte elképzelhetetlen, hogy makulátlanok maradjanak. Ezért is van szükség arra, hogy folyamatosan odafigyeljünk rájuk. Persze, elkerülni úgy sem tudjuk a piszkolódásukat (csakis abban az esetben, ha kesztyűt húzunk minden egyes alkalommal, amikor hozzá érünk), azonban oda tudunk figyelni, hogy ne legyen olyan feltűnő. Ez ellen egyesek úgy védekeznek, hogy nem csillogós, hanem matt anyagból választják a csaptelepeket, hogy azon kevésbé látszanak meg a dolgok. Ez egy okos, azonban a legtöbb ember szerint kevésbé esztétikus megoldás. Hogyha ezt vesszük figyelembe, és csillogós felületű csapot választunk, akkor rögtön vásároljunk hozzá tisztítószert is.

Vízköves csap

Vízköves csap

Szerencsére a boltokban kaphatók olyan szerek, amelyek pont erre lettek kifejlesztve, és egy-két mozdulattal gyönyörűre varázsolhatjuk vele az egész felületet. Azonban, vigyázat! Ezek csakis akkor használnak, hogyha rendszeresen törölgetünk velük. Hogyha nem tesszük, és már rászáradt a vízkő a felületre, akkor nem lesz elég ez a megoldás, hanem durvább vegyszereket kell alkalmazni, amelyek lehet, hogy a külső réteget is károsítják, és annak az lesz a következménye, hogy még jobban meg fog rajta tapadni minden szennyeződés. A szerek használata után (bármelyik fajtáról is legyen szó), nem szabad elfeledni, hogy törüljük le egy tiszta ronggyal is a felületet.