Hogyan javítsunk ki egy téglakéményt?

A falazott kandallók, legyen szó akár fatüzelésű, akár gáztüzelésű kandallókról, olyan hangulatos elemek, amelyek sok tulajdonos számára az otthon megtestesítői. A téglában vagy a téglák közötti falazati hézagokban lévő repedések azonban korai figyelmeztető jelek arra, hogy a kémény tönkremegy. A téglakémény repedéseinek befoltozása több százezer forint javítást takaríthat meg a későbbiekben, valamint Ön és családja biztonságát védheti, mivel csökkenti a kéménytüzek lehetőségét.

A nyári kis repedések jövő tavaszra meglepően nagy repedésekké válhatnak. Ha felügyelet nélkül hagyja a külső tégla nagyobb repedéseit, az elmélyíti az eső, hó és jég áthatoló hatását. Ezután a víz elkezd lefelé haladni, néha a külső tégla között, néha beljebb, a külső tégla és a füstcső között. Még ennél is rosszabb, hogy a tégla kémény repedései, amelyek a füstcsőtől a külső felé haladnak, egy félelmetes, pusztító jelenség hátterében állnak: egy kéménytűz hátterében. A kéménytüzek azonnal rombolnak– akik átélték, robbanásként írják le, amit egy tehervonathoz hasonló hang követ. Ha a kéménytűz kitört, azt csak a tűzoltóság tudja megállítani, mivel felülről lefelé kell eloltani.

Téglakémény

Téglakémény

A jó hír az, hogy a kémény téglájában és habarcsában lévő repedéseket Ön is nagyon könnyen kijavíthatja néhány egyszerű eszközzel és anyaggal. Válasszon meleg, száraz napot ehhez a projekthez, mivel egyes anyagoknak néhány órányi kötési időre van szükségük. A legtöbb településen nem kell engedélyt kérni a téglakémény kisebb javításához, amely nem jár a kémény elemeinek cseréjével. Ha téglákat távolít el és cserél ki a kéményben, forduljon a helyi engedélyező hivatalhoz. Egyes területeken az ilyen jellegű munkákhoz engedélyt kell kérni, és a munka elvégzése után ellenőriztetni kell a munkát. A téglakémény javítása évszakoktól és időjárástól függ. Ne alkalmazzon habarcsot, ha a hőmérséklet 40 Fahrenheit fok alatt van.