Hogyan játszunk a babákkal?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy egy csecsemő is tud játszani? A válasz, hogy természetesen igen. Ám, akkor jöhet ismételten a kérdés, hogy mégis hogyan?

[wp_ad_camp_1]

A legelső és legfontosabb szabály, hogy a babák igen szeretnék szórakozni, viszont ennél is jobban szeretik a nyugalmat. Így, hát a legokosabb döntés, hogy nem csinálunk nagy felhajtást. A babáknak van egy saját ritmusok, melyre nagyon oda kell figyelni, hogy még véletlenül se billentsük ki őket. Nagyon fontos, számukra a saját megszokott közegük. Így, ha a kiságyban hónapokig egy plüss állatka sem volt, és hirtelen úgy döntünk, hogy most elhalmozzuk, akkor annak biztos nem fog örülni. Sőt, sokkal inkább megijed és nagy sírás lesz a vége. Az élénk hangú csörgőkkel is érdemes vigyázni, mivel attól is könnyedén megrettenhetnek a csecsemők. Ebből következik az, hogy a babákat nem szabad lerohanni különféle játékszerekkel, arról nem is beszélve, hogy azt kifejezetten nem kedvelik, ha még a kezükbe is nyomjuk.

Baba

Baba

Sokkal inkább előnyős az a megoldás, hogy néhány játékszert elébe helyezzük és hagyjuk, hogy ő maga megvizsgálja őket, és kiválassza a számára legszimpatikusabbat. A kezdő szülők, az első baba érkezése alkalmával sokszor kész cirkuszt állítanak fel a gyermeküknek, viszont a legtöbb baba ezt nem igazán szokta élvezni. Egy-két játékszer jól jöhet, de sokkal inkább ajánlottabb úgy foglalkozni a babákkal, hogy nyugodt környezetben énekelünk nekik, bábozunk. Persze mindezt lassú mozdulatokkal, hiszen ők még annyira picik, hogy a legtöbbször egy-egy új esemény alkalmával megrettenek. Vagyis el kell fogadnunk, hogy még egyik pillanatban nevetnek és grimaszolnak a másikban már óriási sírásba kezdenek. Amellyel azt szeretné a tudtunkra adni, hogy megunta a játszást.