Hogyan haltak ki a dinoszauruszok?

A Földön több mint 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki az élet. A földtörténészek az időszámításunk előtti 509 milliomodik évtől számolták az első korszakot, amely 260 millió évvel ezelőttig tartott és az „óidő” nevet kapta. Ezt követte az úgynevezett „középidő”, amely a 267 és 67 millió évvel ezelőtti korszakot jelöli.

[wp_ad_camp_1]

Ekkor jelentek meg az első dinoszauruszok is a Földön, körülbelül 230 millió évvel ezelőtt. A középidő három részre osztható: a Triász-, Jura- és Kréta-korra. A harmadik nagy földtörténeti korszak még ma is tart, ezt nevezzük „újidőnek”. Az újidő kezdete valamikor 67 millió évvel ezelőttre tehető. A dinoszauruszok valamikor a Kréta-kor végén, illetve az újkor elején haltak ki. A dinoszauruszoknak számos fajtája létezett, voltak apró, csirkeméretű példányok, a legnagyobbak azonban becslések szerint akár a harminc métert is elérhették. A szakértők körülbelül ötszáz, egymástól eltérő dinoszaurusz nemet, valamint nagyjából ezer dinoszaurusz-fajt különböztetnek meg. Földünk élővilága a Kréta-korban igencsak gazdag és változatos volt, hiszen léteztek négy- és két lábon járó fajok, valamint táplálkozásuk szempontjából is többféle dinoszauruszt lehet megkülönböztetni, léteznek ugyanis húsevők, növényevők, de mindenevők is szép számmal akadtak.

Dinoszaurusz kihalás

Dinoszaurusz kihalás

Az első megkövesedett csontokat még az 1800-as évek elején találták meg, ezt követően nem sokkal a dinoszauruszok az első számú látványossággá váltak a világ számos részén, a múzeumokban ugyanis tolongtak az emberek, hogy saját szemükkel győződjenek meg róla, hogy bizony volt élet a Földön, már jóval azelőtt, hogy egyáltalán az ember létezett volna. A tudósok úgy vélik, a dinoszaurusz-korszaknak egy körülbelül 14-15 km átmérőjű, becsapódó meteorit vetett véget. Kutatók szerint ekkor átmeneti globális tél állt be, amelynek következtében az ég hirtelen sötétté vált, a bolygó hőmérséklete pedig drasztikusan lecsökkent.