Hogyan együnk pizzát akár egy olasz?

Ha Olaszországra és az ételekre gondol, biztosan a legelső, ami beugrik, a pizza lesz. Az olaszoknak megvan a véleményük a feltétekről és a méretről, de egyben mindannyian egyetértenek: az autentikus olasz pizza Nápolyban született. A Margherita az alapstílus, és Olaszország zászlójának három színét tartalmazza: piros, fehér és zöld.

A pizza a szegények étele volt, kenyérsütéshez használt maradék tésztából született. Nevét a görög „pitta” szó félreértéséből kapta, amely egy görögországi kerek kenyér. Eleinte a gazdaságból származó egyszerű alapanyagokkal, köztük olívaolajjal és friss paradicsommal töltötték meg. 1889-ben Raffaele Esposito úgy döntött, hogy hozzáadja a mozzarella sajtot, amely a nápolyi régió egyik fő terméke, és friss bazsalikommal szórja meg a tetejét. Az alkotás nevét Savoyai Margherita királynőről, I. Umberto király feleségéről kapta. A színei az új olasz zászló színei voltak – fehér a mozzarella sajttól, piros a paradicsomtól és a csípős bazsalikomlevelek zöldje került bele. Ha Olaszországban enne pizzát, soha ne kérjen csak egy szeletet. Olaszországban, hacsak nem árulják az utcán négyzet alakú szeletekben, a pizza mindig kerek, és tányéron tálalják.

Pizza

Pizza

A pizzát mindig saját maga vágja fel, majd késsel és villával eszi a legáltalánosabb módon, vagy minden szeletet összehajtva a kezével fogyasztja el. Ne feledje, hogy a pizzája nagyon forró lesz, így összehajtogatni és kézzel elfogyasztani kockázatos lehet. Ne várjon szokatlan feltéteket a pizzáján – ananász, csirke, ketchup és reszelt parmezán sosem lesz egy igazi olasz pizzán. Ha igazi olasz pizzát szeretne megkóstolni, ragaszkodjon az étlapon szereplő hozzávalókhoz. Az olaszok komolyan gondolják a pizzájukat! Soha ne kérjen mártogatós szószt hozzá. Az autentikus olasz pizza önmagában egy élmény – élvezze!