Hogyan csökkentsük a kalóriabevitelt az ünnepek alatt?

Ha már súlyproblémái vannak, és fogyókúrás tervet dolgozott ki orvosával, semmi esetre sem tanácsos elhanyagolni az ünnepek alatt megengedett kalóriamennyiséget, mert nemcsak a fogyás leállítását kockáztatja, hanem a plusz kilók felhalmozódását is. De mit kezdjünk a karácsonyi és újévi asztalra kerülő finomságokkal?

A karácsonyi asztalnál elfogyasztott adagoknak a megszokottnál kisebbnek kell lenniük, mert az ünnepek alatt minden asztalra kerülő ételt megkóstolunk. Válasszon kisebb tányért, hogy ne lépje túl az ideális adagméretet. Ha a tányér nagy és tele is, az azt jelenti, hogy túllépte a mértéket. Egy kis tányér, amelyet jól megválasztott ételekkel töltesz meg, és amely éhségedet és étvágyadat is csillapítja, az az, amire vágysz. Ha az ünnepi ételeket magad készíted el, válassz olyan alapanyagokat, amelyek a lehető legbarátságosabbak az alakodnak. Ne kövesse pontosan a receptet, hanem igazítsa úgy, hogy csökkentse az olaj, a vaj és különösen a cukor mennyiségét. Cserélje ki a zsíros sertéshúst sovány darabokra, vagy a pulyka- vagy csirkehúst és a pékségből származó süteményeket házi készítésű, kevesebb cukortartalmú desszertekre (a cukor kb. 30%-át vágja le, és garantáljuk, hogy a desszert továbbra is édes és ízletes lesz, de kevesebb kalóriát tartalmaz).

Kalória

Kalória

Boeuf saláta készítésekor cserélje ki a burgonyát édesburgonyára (vagy egyszerűen tegyen bele a szokásosnál kevesebb burgonyát, és tegyen a tetejére egy nem keményítőtartalmú zöldséget, például forrázott brokkolit). Ami a salátába tett majonézt illeti, a szokásosnál kevesebbet használjon, kiegészítve görög joghurttal. Ha cefrét készítesz, idén próbálj ki egy kevésbé kalóriatartalmút: a burgonyamennyiség felét cseréld ki főtt karfiolra vagy zellerre.  Készítsen egy jól meghatározott tervet, hogy ne üljön le az asztalhoz, és ne csak azután keljen fel, hogy megette az összes dupla adagot.