Hogyan csökkenthetők a klimax kellemetlen tünetei?

A legtöbb nő a negyvenes évei közepén-végén kezdi észrevenni, hogy ciklusa rendszertelenné válik. a klimax, vagyis a változókor sokak életét nehezíti meg különböző testi és lelki tünetekkel. A hőhullámokat, a fokozott izzadást, a hangulatingadozásokat nem kell szótlanul tűrni, ma már számos lehetőség áll rendelkezésre a klimaxos panaszok enyhítésére.

[wp_ad_camp_1]

A tünetek nagy része mesterséges hormonpótlással megszüntethető, ám nagy elővigyázatosságot igényel, mivel hosszú távon alkalmazva daganatok kialakulásához vezethet. A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin tartalmú élelmiszerek pozitív harással vannak a hormonokra. Fontos a jó emésztés, az anyagcsere lassulásának megakadályozása a kalória mennyiségének csökkentésével, rostdús gyümölcsök zöldségek és sovány tejtermékek fogyasztásával. A dió és a magvak gondoskodnak a szervezet E-vitamin és kalciumellátásáról, az olajos halak omega-3 zsírsav tartalma csökkenti a hőhullámok gyakoriságát.

Klimax

Klimax

Bizonyos növények (babfélék, gabonafélék, szójabab, napraforgómag, körte, vöröshagyma) olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelynek kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval. Legismertebb a szójabab, amely a női hormonhoz hasonló természetes anyagot, isoflavonoidot tartalmaz, ami jó alternatíva lehet a hiányzó hormonmennyiség pótlására. Ugyancsak jótékony hatásáról ismert a méhpempő, amely kúraszerűen fogyasztva csökkenti a klimaxos tüneteket. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás segíthet a menopauzás tünetek enyhítésében. Az úszás a kocogás, a kerékpározás legyen mindennapjaink szerves része, kipróbálhatjuk az intim tornát is, amelynek köztudottan jó hatása van a kismedence szerveire és a hormonháztartásra.