Híres régi szélmalmok csoportjai

A szélenergiát akkor kezdték el felhasználni, amikor az emberek vitorlákat vetettek a szélbe. A következő lépés a szél felhasználása volt a mechanikai erő biztosításához. Kr. U. 1. században az alexandriai Heron görög mérnök feltalált egy szélhajtású kereket egy orgona meghajtására.

[wp_ad_camp_1]

A 9. században, Perzsiában építették a legkorábbi szélmalmokat, amelyeket kukorica őrléséhez és vízszivattyúzáshoz használtak. A Mandraki kikötő egykor az ókori Rodosz katonai kikötője volt, és itt található a híres rodoszi Colossus, a világ hét csodájának egyike. Ma a Mandraki egy érintetlen partvonal a tengerparti kávézók mellett, kilátással a jachtokra és a halászhajókra. A görög kikötőben található három középkori szélmalom, amelyek egykor a kikötőben őrölték a kereskedelmi hajókról kirakott gabonákat. Öland Svédország második legnagyobb szigete és meglehetősen ritkán lakott, a földterület nagy része mezőgazdasági földterülettel és erdővel rendelkezik. Öland fa szélmalmai, amelyek száma mintegy 400, a sziget szimbólumává váltak. Főleg az egyéni gazdaságok igényeinek kielégítésére épültek. Mindegyik védett műemlék.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

A Zaanse Schans egy szabadtéri természetvédelmi terület és múzeum a Zaan folyó partján, Hollandiában, Zaandamtól északra. A terület 17. és 18. századi hagyományos építészetét mutatja be, és fekete és zöld hagyományos faházakat, több működő szélmalmot és kézműves műhelyeket tartalmaz, amelyek nyitva állnak a látogatók előtt. A szélmalmok széles körű ipari feladatokat láttak el, beleértve a fűrészelést, a cséplést, valamint a vetőmag- és dióolaj előállítását. Kasztília-La Mancha Spanyolország középső részének hatalmas száraz síkságát öleli fel. A középkori várak, a bor és a híres szélmalmok földje, amelyet Miguel Cervantes a Don Quijote-ban örökített meg.