Helyek, amiket érdemes fellátogatni Egyiptomban

A kontinensen az egyik legnépszerűbb ország, Egyiptom, Afrika északkeleti sarkában fekszik, a Földközi-tenger és a Vörös-tenger határolja. Hihetetlen turisztikai látványosságoknak, például a Királyok Völgyének, a Nagy Szfinxnek és a Gízai piramisoknak ad otthont, világszerte híres ősi műemlékeiről és ókori régészeti lelőhelyeiről.

[wp_ad_camp_1]

Az Egyiptom déli részén található Ízisz temploma egy kis szigeten fekszik, az Asszuán alacsony gát víztározójában, körülvéve a Nílus folyó gyors folyóvizével. Eredetileg Philae-n található, az 1970-es években az Agilkia-szigeten szétszerelték, majd áthelyezték és rekonstruálták, hogy megvédjék és megóvják az ősi komplexumot az áradásoktól. Lenyűgöző, hogy a templom a legrégebbi, klasszikus egyiptomi stílusban épült, és Izisz istennőnek szentelték. Masszív kőoszlopokkal és gondosan faragott nagy betűkkel rendelkezik, valamint korhű hieroglifákkal is. Az Isis félelmetes temploma mellett lenyűgöző szentélyek, szobrok vannak, amelyeket a látogatók megnézhetnek, Aswan csábító látnivalói pedig nem messze fekszenek. Egyiptom egyik legfontosabb és legimpozánsabb régészeti lelőhelye, Abydos ősi városa az ország központjában fekszik, alig pár órára Luxortól északra.

Aswan

Aswan

A templomok, a sírok és a megdöbbentő kincsek meghökkentő sokaságának otthona volt, itt temették el a korai fáraókat, és I. Seti királyi nekropolisa volt a kétségtelen fénypontja. A kiterjedt, de jórészt feltáratlan helyszínen való vándorlás félelmetes élmény, mivel hatalmas emlékművek és barlangkápolnák, kamrák és udvarok terülnek el itt. Az Abirdosz, amely a túlvilág istenének, Ozirisz fő kultikus központjának számított, több mint hatezer évvel ezelőtt alakult meg, és annak idején a nekropoliszként maradt használatban. A rendkívüli bejárattal büszkélkedő Edfu templom a Nílus folyó partján fekszik, Luxor és Asszuán között. Kr. E. 237 és 57 között épült ptolemaiosz templomot Horusnak szentelték, ezért ezt a templomot is érdemes fellátogatni.