Hasznos útmutató a Tofuhoz

Az Egyesült Államokba történő bevezetése során egyesek enyhén félreértették a tofut, mások pedig egyenesen csúfolták. Rossz hírneve arra késztette a legtöbb amerikai családot, hogy elzárkózzon a tofutól. Nemrégiben 1986-ban a tofut Amerika leginkább utálatos ételének nyilvánították. Manapság viszont már Amerikában és hazánkban is gyakran fogyasztják.

[wp_ad_camp_1]

Valójában a tofu magas fehérjetartalmú, alacsony költségű és könnyen kezelhető étel, így már hazánkban is kedvelt. Manapság széles körben elfogadott és sok étteremben vagy üzletben megtalálható, ahol a vásárlóknak hatalmas mennyiségű tofu közül tudnak választani. De amúgy mi is a tofu? A tofu szójabab tej nem homályos zöld edamame hüvelyből, hanem érett fehér szójababból -, főtt, túrós és préselt, hasonló a tejből készült sajthoz. A szójababot áztatják és őrlik, majd ezt vízzel felmelegítik, ezután leszűrik, hogy szójatej legyen belőle. Ezt a tejet koagulánssal kombinálják – hagyományosan a nigarival, a szárított folyadékkal (főleg magnézium-kloriddal), amely megmarad, miután a konyhasót eltávolították a tengervízből.

Tofu

Tofu

Egyéb koagulánsok, például magnézium-klorid, kalcium-szulfát vagy magnézium-szulfát is használhatók. A szójatejet és a koagulánst addig pároljuk, amíg a túró és a tejsavó elválik, majd ruhával bélelt formákba helyezzük, és addig nyomkodjuk, amíg a savó kifolyik. A préselési idő a túrók mennyiségéhez és a kívánt szilárdsághoz viszonyul; átlagosan 15-20 perc. Minél tovább nyomják, annál több tejsavó szabadul fel, és annál szilárdabb lesz a késztermék. A tömbös kapható az élelmiszerboltokban és éttermekben is megtalálható. A túró és a tejsavó fentebb ismertetett módszerével készült, néha „pamut tofu” -nak nevezik a túrók bolyhos állaga miatt. Megtalálhatja manapság szinte bárhol a tömbös tofut, amelyet vízbe csomagolva adnak el műanyag tálcákban, ez egy kereskedelembarát tárolási módszert, amelyet 1966-ban fejlesztett ki Shoan Yamauchi, Los Angelesben.