Hasznos útmutató a komposztáláshoz

Évente több millió tonna élelmiszer-hulladékot, törmeléket és papírterméket juttatnak hulladéklerakókhoz az Egyesült Államokban, amelyek idővel lebomlanak, és körülbelül ugyanolyan mennyiségű metánt állítanak elő, mint körülbelül 22 millió személygépjármű egy év alatt.

[wp_ad_camp_1]

A metán olyan üvegházhatású gáz, amely 28–36-szor hatékonyabb a hő megkötésében a légkörben, mint a szén-dioxid, és minden alkalommal, amikor egy almamagot, túlérett banánt, zúzott paradicsomot vagy megfonnyadt bazsalikomot dob ​​a kukába még többet hozzátesz a problémához: minél több hulladék kerül hulladéklerakókba, annál több metán keletkezik. És bár a hulladék bármilyen módon történő elterelése a hulladéklerakókról segíthet, a komposztálás az egyik módja annak, hogy azonnal a megoldás részévé válhasson. Ha van kertje, az is termel valamit, amit felhasználhat. A komposzt lényegében lebontott szerves anyag, amelyet talajmódosításként használnak, és javítja a talajt a nedvességvisszatartás növelésével, valamint hasznos baktériumok és tápanyagok hozzáadásával. A komposzt növelheti a növények ellenálló képességét a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, ezáltal csökkentve a peszticidek használatát, és előnyös tulajdonságai miatt csökkenti a műtrágyákra való támaszkodást is.

Komposztálás

Komposztálás

Előkészítéséhez az élelmiszer-hulladékot, az udvari törmeléket és a papírtermékeket egy halomban egyesítik és rendszeres keverés mellett préselik, hogy kedvező környezetet teremtsenek a mikrobák számára az összegyűjtött anyag idővel történő lebontására. Az élelmiszer-pazarlás nitrogénforrás; az udvari törmelék és papír szénforrás; és megfelelő arányban kombinálva és oxigénben gazdag környezetben hagyva a mikroorganizmusok táplálkozni kezdenek a keveréken, ami viszont mindent felmelegít, tovább gyorsítva a folyamatot.