Hány évesen kellene szülni egy nőnek?

Igen érdekes és sokat vitatott kérdés, hogy nők számára mikor ideális a gyermekvállalás. A válasz erre közel sem olyan egyszerű, ugyanis ezt nagyon sok minden befolyásolhatja. Bár tény, hogy a biológiai óra megállíthatatlan, ám tenni ellene azért sok mindent lehet.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben egy ideális kort szeretnénk meghatározni, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy társadalmi szemlélet szemszögéből, ilyen nincs. A 21. században a legtöbb húszas éveit élő nő még tanul vagy éppen a karrierjét építi. A harmincas évek azok amikor elkezdhetik élvezni mindazt, amiért eddig megdolgoztak. Erre az időre jellemzően más férjhez mennek, vagy legalábbis tartós kapcsolatban élnek a nők. Ilyenkor pedig szintén nem a gyermekvállalás áll majd az első helyen, ugyanis először a közös otthon, autó és mindenféle szükségleteket kell kielégíteni. Ma már a szülők úgy gondolkodnak, hogy mire megérkezik az első gyermek, addigra biztosítják számára a jó környezetet, és a stabil hátteret. Ám mivel mindig többet és többet akarunk, így a párok sokszor túl sokat várnak. Vagy akár úgy is mondhatnánk, hogyha gazdasági szempontot szeretnénk figyelembe venni, akkor nincs ideális időpont a gyermekvállalásra. Ugyanis mindig ott lesz egy újabb lépcső, amit meg kell lépni a munkahelyen, vagy magánéletben.

Szülés

Szülés

Ám ha nem a gazdasági helyzetet, de a biológiai szempontot vesszük alapul, akkor teljesen más a helyzet. A nők jellemzően a húszas éveik elején a legtermékenyebbek, vagyis 24-25 év között. Mondhatnánk úgyis, hogy ebben a korban vannak a csúcson. Innentől kezdve az idő múlásával drasztikusan elkezd csökkeni az esélyük a teherben maradásra. A spontán terhesség kialakulásának az esélye már 35 éves korra egyenesen a felére csökken. Majd a következő öt él elteltével, vagyis 40 éves korban ez az arány szintén megfeleződik.