Halálos lehet, ha feltörik az okos óránkat?

Az okos órák feltörése megölhet minket? Míg az okos órák segíthetnek ellenőrizni az egészségét, és értékes adatokat szolgáltathatnak, veszélyes fegyverekké válhatnak. A kutatók kiderítették, hogy a hackerek hamis tabletta-emlékeztetőket küldhetnek a betegeknek, amikor csak akarnak.

[wp_ad_camp_1]

Az idős emberek számára tervezett okos órák nyomon követik a betegek helyét, felhívják a gondozókat, és emlékeztetőket küldenek gyógyszeres kezelésre. Az Egyesült Királyságban működő Pen Test Partners azonban talált egy orvosi okos órát, amely átverheti, ha egy hacker feltöri és értesítéseket küld. Egy demenciában szenvedő betegnél például el lehet hanyagolni a tabletták szedésének emlékeztetőjét, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vagy akár halálhoz is vezethet. A SETracker néven ismert háttér-felhő rendszer biztonsági hibáit hamarosan kijavították, de még mindig nem ismeretes, hogy az érintett felhasználókat érint-e. Sajnos nem világos, hogy más okos óráknak lehet-e hasonló sebezhetősége.

Okosóra

Okosóra

Bár az interneten rengeteg különféle okos eszközt megtalálhat, ez nem azt jelenti, hogy mindegyik jó hírű és gondoskodik az adatokról. 2019-ben a kutatók egy nem biztonságos felhőplatformot találtak a kínai Thinkrace társaság tulajdonában, amely 47 millió eszközt tett elérhetővé a gyermekek nyomon követésére. A hackerek láthatták a gyermekek helyét és elérhették a felhőt, amely hangüzeneteket tartalmazott a gyermek és a szülők között. Egy eszköz, amelyről gondolja, hogy segíthet a fiának vagy lányának a nevelésben, ehelyett súlyos veszélybe sodorhatja a családját. A hacker üzenetet küldhet gyermeke okos órájának, és meggyőzheti őket, hogy nyissák ki az ajtót. Okos órák, baba megfigyelők, GPS nyomkövető, intelligens otthoni rendszerek – az összes ilyen eszköz érzékeny információkat tartalmaz, amelyek hackelés esetén súlyos következményekkel járhatnak. A kutatók azt állítják, hogy sok gyártónak nincs hivatalos adatvédelmi szabálya, és gyakran elfelejtik a biztonság megerősítését.