Hagyományos, vagy elektromos fogkefét válasszunk?

Az új évezred egyik legelterjedtebb higiéniai megoldása az elektromos fogkefe. Az oszcilláló mozgásnak hála sokkal alaposabban távolítja el a problémát okozó lepedéket, mint a hagyományos társa, ezáltal sokkal sikeresebben előzi meg a fogszuvasodást.

Legalábbis a reklámok mind így szólnak. De vajon valójában ilyen hatalmas előnyünk származik a használatából és ami talán még fontosabb: semmi hátránnyal nem jár az elektromos fogkefe? Nos, szerencsére végeztek ez irányú kutatásokat, amelyek arra  következtetésre jutottak, hogy valóban hatékonyabbak ezek a készülékek, méghozzá nagyjából tíz százalékkal. A kérdés tehát már csak annyi, hogy emiatt vajon megéri-e váltanunk a sima fogkeféről. Első körben érdemes megnézni a költségeket. Egy hagyományos fogkefe pár száz, de maximum ezer forintos tétel, míg egy elektromos változat nagyjából öt-hat ezer forintnál kezdődik és a határ szinte a csillagos ég. Bizony, akár százezer forintért is vehetünk, már amennyiben fontos, hogy applikáció segítségével követhessük szájhigiéniai szokásainkat, vagy az, hogy kefénk jelezzen, ha túl erősen nyomjuk rá az ínyünkre.

Elektromos fogkefe

Elektromos fogkefe

Ez egy egyszeri bekerülési költség, innentől fogva ugyanannyiba kerül, mint egy bármilyen szimpla fogkefe, hisz a fejet időnként cserélni kell, mert elkopik. A fokozott tisztítóhatásnak azonban van egy veszélye is. Ha a kelleténél jóval erősebben nyomjuk fogainkra – és ínyünkre – a fejet, akkor az sértheti a dentint, illetve nem kívánt betegségeket idézhet elő a szájüregben. Ez azonban a hagyományos fogkefére is igaz, hisz aki nagyon erőteljesen mossa a fogát, az mindkét fajtával így tesz. A legfontosabb tehát az, hogy megtanuljuk a megfelelő fogmosási technikát – ehhez nyugodtan kérjük fogorvosunk segítségét -. Ha a mozdulat egyszer a kezünkben lesz, akkor tulajdonképpen mindegy, hogy milyen eszközt használunk. Onnan már csak egyéni preferencia kérdése, hogy ragaszkodunk a hagyományos megoldáshoz, vagy benevezünk egy elektromos változatra. Mindkettővel könnyedén elérhetjük a kívánt hatást.