Gyertyakészítés házilag

A gyertyaöntés nagyon népszerű, széles körben elterjedt hobbi. Igazi művészet, aminek több évszázados hagyományai vannak. Egy sajátkezűleg elkészített gyertya nagyszerű ajándékötlet, és nem kell hozzá túl sok idő vagy bonyolult előkészület, csak a fantáziánk szabhat határt.

[wp_ad_camp_1]

Háromféle viaszt használhatunk gyertyakészítésre: szójaviaszt, paraffinviaszt és méhviaszt. Bármelyik hobbiboltban beszerezhetjük őket, a kanóccal együtt, amelyből célszerű olyat választani, aminek az alján fém talpacska van. Kezdőknek paraffinviasszal érdemes próbálkozni, könnyen olvad, kedvező áron tudjuk beszerezni, színben és illatban is nagy a választék belőle. Hátránya, hogy a készítés közben kibocsátott vegyi anyagok irritációt okozhatnak. A szójaviasz is népszerű, természetes anyag, szójababból készítik, könnyen tisztítható. A méhviasz különleges anyag, nem olvad annyira, nem lehet se színezni, se illatosítani. Természetes anyag, légtisztító hatással bír.

Gyertyakészítés házilag

Gyertyakészítés házilag

A gyertyakészítéshez dupla forralóra lesz szükségünk, hogy az alapanyagot ne tegyük ki hőnek, hanem lassan olvasszuk fel meleg vízben beletéve egy hőre kevésbé érzékeny műanyag zacskóba. Egyszerre kisebb darab viaszokat használjunk, mikor megolvadt adhatunk hozzá színezéket és illatanyagot is. Illatosításhoz legjobb, ha illóolajat használunk, vagy más, olajbázisú anyagot. Ahhoz, hogy az öntőformába tudjuk önteni, 130 fokra kell felhevíteni a viaszkeveréket. Lógassuk bele a kanócot a formába, amely lehet akár egy üvegpohár is úgy, hogy jól lógjon ki abból, majd töltsük fel az olvasztott viasszal. Ezután hűtsük a viaszt 24 órán keresztül, majd vegyük ki a formából és vágjuk méretre a kanócot. Ezután már élvezhetjük is a gyertyaláng keltette hangulatot.