Gyakran felébred az éjszaka közepén? Ez lehet az oka

A pihentető, nyugodt alvás elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott élethez. Előfordulhat azonban, hogy még nyolc órányi alvás után is reggel kialvatlanul enerváltan ébredünk. Ennek oka lehet többek között, ha éjszakánként egyszer vagy akár többször is felébredünk, visszaaludni pedig csak nehezen tudunk.

[wp_ad_camp_1]

Az, hogy éjszaka többször is felébredünk, teljesen természetes – állítják az alvásszakértők. Az, hogy alvás közben többször is éber állapotba kerülünk, a génjeinkben hordozzuk, már évezredekkel ezelőtt is felébredt az ember, hogy meggyőződjön arról, hogy biztonságban van. A szakemberek szerint a gond akkor kezdődik, amikor nem tudunk visszaaludni, ez okozza a kialvatlanságot. Ha elalvás előtt iszunk, akkor éjjel 2-4 óra között felébredhetünk arra, hogy ki kell mennünk a mosdóba. Ez amiatt lehet, hogy kevés sót fogyasztunk, ezért nincs, ami megkötné a szervezetünkben a folyadékot. Az éjszakai kellemetlen felébredést egy csipet só segítségével tudjuk megelőzni.

Alvászavar

Alvászavar

A hálószoba hőmérséklete is befolyásolja az éjszakai pihenést. Az ideális szobahőmérséklet 16-18 Celsius fok körül van alváshoz. Ha lefekvés előtt forró fürdőt veszünk, a kádból kilépve a szoba hűvösebbnek tűnhet, amire elménk gyors elalvással reagálhat. Az elektronikus eszközök képernyője segítheti az alvászavarok kialakulását, ezért ne lefekvés előtt böngésszünk a közösségi oldalakon vagy a neten. Ha iszunk egy pohár alkoholt az este folyamán, azt ne elalvás előtt tegyük. Az alkohol megakadályozza a normális gyors szemmozgást (REM), pedig ez az alvás legpihentetőbb része. Ennek hiányában az alvás nyugtalanná, szakadozottá válhat, ébredéskor pedig enerváltak lehetünk. Számos ember a napi stressz miatt alszik el nehezen, éjszaka is a problémákon jár az esze, gyakran felriad éjszaka. Elalvás előtt egy kis meditáció sokat segíthet az ellazulásban.