Gipszkartonoznál? Ezekre figyelj!

Noha a komolyabb kőművesmunkáknak kevesen mernek szakmai segítség nélkül nekilátni, a rengeteg esetben tökéletesen megfelelő eredményt adó gipszkartonozás kapcsán már egész más a helyzet. Tudniillik itt jóval kevesebb tényezőre kell odafigyelni és a végzetes hibák esélye is minimális, ezért aztán kellő előkészületet követően bátran belevághatunk akár önállóan is.

A gipszkarton felszerelése az esetek nagy részében profilok segítségével történik. Ezekből könnyedén összeállítható a szükséges méretű váz – esetenként természetesen több ilyennel is dolgozhatunk -, ehhez pedig mindössze egy lemezollóra lesz szükségünk. Rendkívül fontos, hogy minden esetben az adott helyiség igényeinek leginkább megfelelő típus mellett tegyük le a voksunkat. Léteznek normál, univerzális felhasználást lehetővé tévő darabok, de akár tűzálló darabokat is beszerezhetünk. Ugyancsak fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő mennyiség kiszámítására. Tudniillik az is rendkívül bosszantó, amikor a munka vége előtt döbbenünk rá, hogy egy táblával kevesebb van, ám az sem jó, ha jelentős adag megmarad.

Gipszkartonozás

Gipszkartonozás

A precíz kalkulációt és a szükséges anyagok beszerzését követően kezdődhet a munka érdemi része. Ennek során két dologra kell odafigyelnünk. Az egyik a méretre vágás. Tartsuk szem előtt, hogy a gipszkarton aránylag könnyen törik, így a méretezésnél is egyszerű dolgunk lesz. Inkább dolgozzunk minimális ráhagyással, amit utólag legyalulhatunk, mert ha a kelleténél kisebbet vágunk, azt már jóval nehezebb lesz helyrehozni. A vágások után következhet a rögzítés, amihez speciális gipszkarton csavarokat kell használni. Ezeket ne húzzuk túl, mert akkor nem tartanak rendesen és ez a lap lyukadásához is vezethet. Kellő sűrűséggel csavarozzunk, ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy 20 centiméterenként egy rögzítést kell elhelyeznünk.