Galagonya jótékony hatásai

Amikor azt mondjuk, hogy galagonya, akkor szinte már mindenki látja maga előtt a piros terméssel rendelkező cserjét. Ezt a növényt a gyógyászatban már az ókorban is alkalmazták, így a használta már egyáltalán nem mai keletű.

[wp_ad_camp_1]

Az ókorban főként kígyómarás és hasmenés ellen volt célszerű fogyasztani. Továbbá külsőleg is alkalmazták lábszárfekélyre, belsőleg pedig gyomorfájdalomra. A 21. században pedig főként a szívműködés és a szívizmok egészségért célszerű fogyasztani. Sajnos de azt kell, hogy mondjuk, hogy Magyarországon egyre több embert érintenek különféle szívügyi panaszok. Melyek ma már nem csak idősebb korban, de akár fiatalok körében is előfordulhat. A szív és érrendszeri betegségek legfőképpen a zsíranyagcsere, illetve a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van. Ám fontos elmondani, hogy a szervezetünkben egy jól működő antioxidáns rendszer található meg, amely főként egészséges testmozgás, rendszeres testmozgás, megfelelő alvás, illetve dohányzás és alkoholmentes élet tudja megakadályozni a szabadgyökök kialakulását. Az antioxidánsok két csoportját különböztethetjük meg.

Galagonya

Galagonya

Egyik ilyen a primér, enzimekre ható antioxidáns a glutation peroxidáz, kataláz, illetve szuperoxid dizmutáz, melyek nem csak a szabadgyökökre vannak kihatással, hanem azok képződését is megakadályozzák. Számos kísérlet is alátámasztotta, hogy a galagonya extraktum képes az antioxidánsok enzimaktivitását fokozni. Melynek következtében léphet fel az értágítás előmozdítása. Ezen felül a sejteken belüli kalcium koncentráció fokozásban is nagy szerepet játszik. Összegezve elmondhatjuk, hogy a szívelégtelenségben szenvedők körében nagyon javallott a fogyasztása, ugyanis nagyon pozitív eredményekre tehetnek szert.