Futás hidegben? Lehetséges!

Évről évre megfigyelhető trend, hogy az edzőtermek leginkább január elején vannak dugig. Ilyenkor megérkezik mindenki, akinek a fittebb forma az újévi fogadalma, hogy aztán a hónapok teltével szép lassan visszaálljon a létszám a szokásosra.

Más a helyzet azonban azokkal, akiknek a futás jelenti a sportolást. Ez a mozgásforma (már persze ha a szabadban végezzük és nem futógépen) kellemes időjárási körülmények közt esik jól igazán. Ez olyannyira igaz, hogy míg tavasszal és nyáron rengeteg kocogó embert látni városszerte, addig ősszel már jelentősen megcsappan a számuk, télre pedig mintha teljesen eltűnnének az utcáról. De vajon indokolt ez? Tényleg nem lehet, vagy épp egészségtelen hidegben futni? Érdemes szüneteltetni a kocogást az első melegebb hónapokig?

Futás hidegben

Futás hidegben

A helyzet az, hogy amennyiben gyakorlottabb futók vagyunk, akkor semmi szükség arra, hogy a hideg beálltával felhagyjunk a szenvedélyünkkel. Mindössze pár fontos szabályt kell betartanunk és akár egész télen nyugodtan hódolhatunk a kocogás adta örömöknek. Az első és legfontosabb, hogy amint a hőmérséklet csökkenni kezd, azonnal igazodjunk hozzá az öltözékünkkel. Gondolkodjunk több rétegben, ügyelve arra, hogy ami közvetlenül a bőrünkkel érintkezik, az mindenképpen vezesse el a nedvességet. Ezt leszámítva a hideg levegő miatt nem kell aggódnunk, hisz a megfelelő légzéstechnika amúgy is elengedhetetlen a futáshoz, így az orrunkon át vett levegő megfelelően felmelegszik, mire a tüdőnkbe jut. Így azon aggódni, hogy esetleg megfázunk, teljesen felesleges. Egy valamire azonban nagyon figyeljünk oda, ha beáll a téli fagy: amennyiben az utak jegesek, semmiképpen se menjünk futni, hisz ilyen körülmények között az nagyon csúszásveszélyes, szigorúan tilos ilyenkor kockáztatni egy komolyabb sérülést. Ezt leszámítva viszont bátran hódolhatunk szenvedélyünknek hisz az teljességgel biztonságos még a nagyobb hidegben is.