Futás a kutyával: télen se kell lemondanunk róla!

Még a lelkes futókat is sokszor visszatartja a mozgástól a zord időjárás. Mert hát valljuk be: ez az az időszak, amikor hajlamosak vagyunk a mozgásszegény életmódra, ami mind számunkra, mind kutyáink számára hátrányos.

Ahogyan nekünk is csábító, hogy inkább összebújjunk a kanapén és filmezzünk a benti melegben, és elkerüljük, bizony a kutyák számára is ugyanilyen könnyű ugyanezt a filozófiát – és a gazdit – követni. Ha azonban a futás szerelmesei vagyunk – és emellett kellően gyakorlottak és edzettek -, akkor bizony semmi akadálya annak, hogy kellő körültekintéssel a hideg hónapokban is menjünk kocogni legjobb négylábú barátunkkal. A futás ugyanis nem csak a mi szív és érrendszerünkre van jó hatással, de segít kordában tartani a kutya testsúlyát (ami valljuk be, telente nem a legkönnyebb feladat) és az általános állapotára is jó hatással van. Emellett persze a közös program miatt erősödik a gazdi-kutya kapcsolat is, szóval kijelenthetjük, hogy egy jól megszervezett kocogással mindenki csak nyerhet.

Futás a kutyával télen

Futás a kutyával télen

Ez idáig rendben is van, a kérdés már csak az, hogy mire kell figyelnünk, hogy mindenki épen és egészségesen haza is érjen. A jó hír az, hogy nem sok mindenre, a legfontosabb minden bizonnyal a hőmérséklet. Akárcsak nyáron, a hőségben, úgy a téli hidegben is alapvető szabály, hogy ami számunkra megfelelő, az kutyánk számára is. Ha már mi is túl hidegnek érezzük a levegőt, akkor az négylábú barátunknak sem tesz jót, ilyenkor nyugodt lelkiismerettel válasszuk a kanapén pihenést. Ám ha nekiindulunk, akkor arra különösen figyeljünk, hogy a talaj alkalmas legyen a futásra. Egy-egy csúszós szakasz komoly balesetek forrása lehet, ilyenkor inkább hagyjuk ki a sportolást, főképp, mert hazánkban a jeges napok száma meglehetősen alacsony. Induláskor fokozatosan gyorsítsunk a tempón, legyen ideje bemelegedni a kutyának is. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a futás végeztével a lehető leggyorsabban szárítsuk meg négylábú barátunkat – és persze megunkat is -, hisz míg az embereknél az izzadság okozhat komoly megfázást, addig a kutyáknál a talajról összeszedett nedvesség vezethet ugyanide. Mindig úgy tervezzük meg az útvonalat, hogy amikor végeztünk, akkor a lehető leggyorsabban meleg helyre mehessünk, ahol van lehetőség szárítkozni. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor télen sem kell lemondani a kocogás előnyeiről.