Fűszervadászat: a chili és csokoládé párosítása

A chili és a csokoládé párosítása nem újdonság, és érthető módon. Ez egy finom kombináció, amely a chili és a csokoládé finom aspektusait mutatja be, amelyek egyébként észrevétlenek maradhatnak. Sokkal több van benne, mint a csípős csokoládé készítése, de ezt nem nehéz dolog megérteni.

[wp_ad_camp_1]

Mivel egyre több chili fajta válik egyre gyakoribbá, és ahogy jobban megismerjük a csokoládé ízesítés fajtákat, nem nehéz olyan kombinációkat készíteni, amelyek vetekednek sok csokoládégyártó és cukrász megoldásával. Csakúgy, mint egy régió ételei és borai, akár természetes ízük, akár feldolgozásuk eredményeként is ingyenesen párosíthatók. A kakaó magjait őrlik, megpirítják és finomítják, ami teljesen új ízeket kölcsönözhet a csokoládénak. Hasonlóképpen, a chilit különböző módon szárítják, ami lényegesen megváltoztatja ezt az ízt. Bár szerintem nincs „rossz” módszer a chili és a csokoládé párosítására, bizonyos gyümölcsaromák hangsúlyozhatják vagy szembeállíthatják egymást ezekkel.

Chili csoki

Chili csoki

A San Francisco-i székhelyű TCHO csokoládétársaság elkészítette az egyik legjobb eszközt, amelyet ismerek a csokoládé gondolkodására: az ízkereket. Ahelyett, hogy ízeket adnának a csokoládéhoz, babot választanak és sütnek, hogy kiemeljék a különféle ízeket. Azt szeretem ebben a grafikában, hogy nem említi a kakaó szilárd százalékát, amely a csokoládé tényleges ízének korlátozott mutatója. Feltételezve, hogy sütéskor étcsokoládét használ (a tejcsokoládé íze általában kimosódik az összes liszt és vaj között), a csokoládé íze bogyós, gyógynövényes, citrusos, pörkölt és kávészerű, virágos vagy számos egyéb íze is lehet. A félelmetes chili és csokoládé párosítás első lépése az, hogy megkóstolja kedvenc csokoládéit, és eldöntse, milyen ízűt érdemes párosítani chilivel.