Függönyfehérítés házilag

Ha lakberendezésről van szó, akkor mindannyian jól tudjuk, hogy a lakástextíliáknak kiemelt szerep jut. Különösen így van ez az olyan nagy felületek esetében, mint az ablakok. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen függönyök mellett tesszük le a voksot, és azok mennyi ideig maradnak kifogástalan állapotban.

[wp_ad_camp_1]

Szerencsére létezik olyan természetes megoldás, amelynek köszönhetően függönyeinket újjá varázsolhatjuk házilag is. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a mosást megelőzően célszerű a függönyöket kiporolni, így ugyanis megakadályozhatjuk, hogy a letapadó por használtas külsőt kölcsönözzön a textíliának. Gyakran tapasztalni, hogy a túlságosan régi függönyök elszíneződnek. Ez nem csak a korra vezethető vissza, hanem a helytelen mosásra is. A klórtartalmú vegyszerekkel és a hipóval érdemes óvatosan bánni, ezekkel akár pont az ellenkező hatást is elérhetjük, vagyis a vakító fehérség helyett sárgás árnyalatot adhatunk a függönyöknek.

Fehér függöny

Fehér függöny

Helyettük javasolt a sós víz és a szódabikarbóna. Ezek az alapanyagok minden háztartásban megtalálhatóak, és valóban fillérekért beszerezhetőek. A függönyök sós vízbe történő áztatása bevált módszer a fehérítésre. Tíz liter vízhez van szükség egy kilogramm sóra. Egy éjszakán át történő áztatás után fehér ruhákhoz való mosószerrel célszerű kimosni, majd napon szárítani a függönyöket. A szódabikarbóna szintén hasznos választásnak bizonyul, legkönnyebben a mosószerhez adva használhatjuk fel. Erősebb elszíneződés esetén néhány árón át érdemes szódabikarbónás vízben áztatni a függönyöket. Tíz liter vízhez fél kiló szódabikarbóna használata javasolt. A szódabikarbónát egyébként nem csak fehérítés céljából ajánlják a hozzáértők, hanem segítségével eltüntethető a kellemetlen szag, például a cigaretta és a zsír nem kívánatos jelei.