Fontos a hőszivattyú mérete

A hőszivattyú rendszer helyes megtervezése egyáltalán nem könnyű feladat. A szakembereknek számtalan kritériumot figyelembe kell venni, ilyen például a hőszivattyú mérete is. A méret ugyanis nagyban befolyásolja a hőszivattyú hatékonyságát.

[wp_ad_camp_1]

A hőszivattyú méretének fontosságáról itt tájékozódhat bővebben! A hőszivattyú megtervezése során ki kell választani a megfelelő kapacitást, amily a helyiségek legalacsonyabb hőmérsékleten való melegítéséhez szükséges, továbbá miután a helyiséget felmelegítette, ezt a hőt próbálja megtartani, úgy, hogy az ne kerüljön egy kisebb vagyonba. A hőszivattyú méretezésekor a telepítőknek szem előtt kell tartaniuk azt a tényezőt, ami összességében a hőszivattyú potenciális teljesítménye és a tényleges üzemi teljesítmény közti különbségre utal, amikor a szakemberek telepítik a hőszivattyút és azok ki vannak téve a külső hőmérsékletnek. A gyártók szélsőséges hőmérsékleten tesztelik a hőszivattyúkat, hogy az egyes egységek fűtési képességét leteszteljék alacsony hőmérsékleten. Ezeket az értékeket a rendszer tervezése során be kell építeni, mivel a 17 kW-os hőszivattyú a külső környezet változásai következtében nem mindig képes ezt a teljesítményt nyújtani.

Hőszivattyú

Hőszivattyú

Abban az esetben, ha túl kicsi hőszivattyút választ, akkor az ingatlan fűtési igényei nem lesztek teljes mértékben kielégítve. Ellenkező esetben, ha túl nagy hőszivattyút választ, az sem feltétlenül előnyös, ugyanis feleslegesen dob ki pénzt egy olyan hőszivattyúra, amit nem tud teljes mértékben kihasználni. Bárhogy is nézzük, a nem megfelelő méretű hőszivattyú sok fejtörést okozhat. Fontos, hogy minden hőszivattyú esetén ki kell számítani a szobahőmérsékleten való hőveszteséget. A hőveszteség számításakor figyelembe kell venni a helyiség méretét, magasságát és a falak, valamint ablakok szigetelését.