Fiú vagy lány? Az apa génjeiben van a kulcs

A Newcastle Egyetem több ezer családot érintő tanulmánya segíti a leendő szülőket annak megállapításában, hogy valószínűleg fiaik vagy lányaik lesznek-e. Corry Gellatly, az egyetemi kutató munkája kimutatta, hogy a férfiak öröklik azt a tendenciát, hogy több fia vagy több lánya születhet.

[wp_ad_camp_1]

Ez azt jelenti, hogy egy sok báttyal rendelkező férfinak nagyobb valószínűséggel lesz fia, míg egy sok nővérrel rendelkező férfinak nagyobb valószínűséggel lesz lánya. A kutatás 927 családfát vizsgált, amely 556.387 észak-amerikai és európai emberről tartalmaz információkat, 1600-ra visszamenőleg. “A családfa-tanulmány kimutatta, hogy örökölhető-e az, hogy inkább fiú vagy lány gyermeke lehet valakinek. A férfiaknak nagyobb valószínűséggel fiaik lesznek, ha több bátyjuk van, de valószínűbb, hogy több lányuk lesz, ha több nővérük van. . A nőkben azonban ezt nem lehet megjósolni “- magyarázza Gellatly úr. A gén két részből áll, allél néven ismert, amelyek mindegyik szülőtől öröklődnek. Gellatly úr bemutatja, hogy valószínű, és a férfiak kétféle allélt hordoznak, ami három lehetséges kombinációt eredményez egy génben, amely szabályozza az X és Y sperma arányát. Az első kombinációval rendelkező férfiak, az úgynevezett mm, több Y spermát termelnek és több fiaik lehetnek.

Kisfiú - Kislány

Kisfiú – Kislány

A második, mf néven ismert körülbelül azonos számú X és Y spermát termel, és hozzávetőlegesen azonos számú fia és lánya lehet.  A harmadik, ff néven több X-petert termel, és több lányuk lehet. „A mindkét szülőtől átadott gén, amely miatt egyes férfiaknak több fia, másoknak pedig több lánya van, magyarázhatja, hogy miért látjuk a férfiak és nők számát durván egyensúlyban a lakosságban. Ha például túl sok hím van a populációban, akkor a nők könnyebben találnak társat, tehát a több lányukkal rendelkező férfiak továbbadják génjeiket, és több nő lesz későbbi generációkban ”- mondja a Newcastle University kutatója Gellatly úr.