Felkészülés az autós utazásra

Nyaralás, síelés, rokonlátogatás alkalmával igen kedvelt közlekedési eszköz a saját autó. Míg a hétköznapokban általában elfeledkezünk a vele kapcsolatos teendőkről, addig hosszabb utazás alkalmával mindenképpen plusz figyelmet érdemel annak műszaki állapota és a gépjárműben megtalálható eszközök, felszerelések.

[wp_ad_camp_1]

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az évszaknak megfelelő gumihasználatra. Bár hazánkban nem kötelező a téli gumi, de számos szomszédunknál útszakasztól és időjárástól függően akár még a hólánc is helyet kell, hogy kapjon az autóban. Nem elég pusztán a téli gumi meglétére figyelni, a profilmélységről sem feledkezhetünk meg. Igaz ez a nyári abroncsra is, ám tény, hogy a biztonságos közlekedés nem csak ezek függvényeként alakul. Ne maradjon ki a pótgumi a csomagtartóból, de kaphatóak olyan gumijavító szettek is, melyekkel, hosszabb-rövidebb élettartammal még használhatóvá tehetjük az abroncsot sürgősségi jelleggel.

Autós utazás

Autós utazás

Hosszabb utazás alkalmával hasznos, ha magunkkal viszünk enni-, és innivalót, hiszen nem tudni, mikor tudunk majd megállni. Hasonlóképp ajánlott egy meleg takaró és egy doboz fájdalomcsillapító is jó szolgálatot tehet fejfájás alkalmával. Nyári melegben ajánlott bőségesen folyadékot fogyasztani, ez ugyanis elősegíti a koncentrációt. Mielőtt útnak indul, feltétlenül nézesse át szakemberrel a gépjárművet, aki így kiszűrheti a problémákat. Az izzókészlet és az ablakmosó folyadék feltöltése apróságnak tűnhetnek, de ezek hiánya bizony sok bosszúságot képes okozni.

Ne feledje, a biztonságos közlekedés nagymértékben függ az emberi tényezőtől is! Ha tehát hosszabb utat tervez, időnként álljon meg, mozgassák át a család tagjai magukat kicsit, és az éjszakai pihenőről se feledkezzen meg! Annak érdekében, hogy biztonságosan megérkezzenek a célállomásra, és onnan végül haza, a kipihentség rendkívül fontos.