Félelmetes kolostorok Meteorában

A több millió évvel ezelőtt kialakult, magasodó homokkő oszlopok csúcsain a Meteora kolostorok állnak, amelyek többségét a középkorban építették. A görög meteora szó jelentése: „a levegőben felfüggesztve”, és ez a kifejezés találóan leírja ezeket a figyelemre méltó görög ortodox kolostorokat.

[wp_ad_camp_1]

A viszonylag kicsi Szent Miklós Anapausas-kolostort gyakran figyelmen kívül hagyják a kolostorokban tett túrák során, de a könnyen megközelíthető komplexum mindenképpen megér egy látogatást. A 14. századi kolostor Meteora legfinomabb freskóival büszkélkedhet. A híres krétai festő, Theophanis Strelitzas a fő kápolnát a bibliai jelenetek élénk illusztrációival, valamint a 16. századi kolostori élet ábrázolásával díszítette. A Kastrakiból vezető út a csúcs tövéhez vezet, ahol 150 lépcső vezet a kolostor bejáratáig. A Meteora másik hat nagy kolostoránál alacsonyabb magasságban található Rousanou Szent Kolostora az egyik legkönnyebben megközelíthető kolostor és újonnan volt felújítva nemrégiben. A híd a sziklafalak felett elég ijesztő de egyben szemet gyönyörködtető is. A 16. században alapított kolostor 1988-ban apácakolostor lett.

Meteorák

Meteorák

A barátságos apácák, akik az ajtóban fogadják a látogatókat, éles ellentétben állnak a vértanúság borzalmas jeleneteivel, amelyeket a főkápolna jól megőrzött freskói ábrázolnak. A kinti udvarok és kertek sokkal vidámabbak, és tökéletes hátteret biztosítanak a képek készítéséhez. Meteora egyetlen, Kalambakából látható kolostora, a Szent István-kolostor a 14. század óta zarándokhely volt, amikor Andronicus Paleologos bizánci császár meglátogatta és később finanszírozta az eredeti templomot. Az 1500-as években épült jelenlegi templom Szent Charalambos koponyájával rendelkezik, amelyről úgy vélik, hogy csodálatos gyógyító erővel bír. A kolostor a 20. században nagy károkat szenvedett: a második világháborúban a németek bombázták azt, míg a freskók nagy részét a kommunista lázadók megrontották.