Félelem a fogorvostól? Így küzdd le!

Talán nincs még egy olyan szakrendelés, ahová arányaiban annyi rettegő ember menne, mint a fogorvos. Hogy ez miért alakult így, annak számtalan oka lehet, bár leggyakrabban a páciensek valamilyen rossz gyerekkori élményt neveznek meg, az igazság az, hogy a székben ülve még azok is kiszolgáltatottnak érzik magukat, akik amúgy nem félnek a beavatkozástól.

Azonban ha őszinték akarunk lenni, akkor bevallhatjuk: egy kis izgalom mindenkiben benne van egy fogorvosi vizit előtt, és ezzel nincs is baj. A gond akkor kezdődik, amikor ebből az izgalomból félelem, abból pedig fóbia lesz. Aki pedig így jár (és a statisztika szerint tíz emberből egy ettől szenved), az addig kerüli a fogorvost, amíg csak lehet. Ez azonban egy ördögi kör, mert előbb-utóbb olyan szintű lesz a szájüregi probléma, amivel már muszáj orvoshoz fordulni és minél nagyobb a baj, annál kellemetlenebb és hosszabb lesz a beavatkozás, ami megint csak nem segít a félelmen.

Fogorvos

Fogorvos

Ez idáig még rendben is van, ám mit tehet az, aki ennek ellenére szinte retteg, még a beavatkozás gondolatától is? A legfontosabb, hogy minél inkább tudatosítsuk magunkban, hogy az orvos értünk van, ő csak és kizárólag segíteni szeretne rajtunk. A másik jól alkalmazható trükk az, ha a fogorvosi székben ránk váró kiszolgáltatott helyzetet már gondolatban előre a saját javunkra fordítjuk. Tekintsünk rá egy kényelmes helyzetként, hisz nekünk ott semmi feladatunk azon kívül, hogy hátra dőlünk. Ennélfogva hibázni sem tudunk, hisz semmi dolgunk. Csukjuk be a szemünket, ha épp az esik jól és gondolkozzunk el a világ nagy dolgain, miközben a csapat helyrehozza fájó fogainkat. Ezek mind jól alkalmazható praktikák, ám messze a legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes fogorvost. A legtöbb doki ugyanis tisztában van azzal, hogy egyes pácienseknek mekkora kihívás már egy megbeszélés is, és humorral, beszélgetéssel, kellő magyarázattal a folyamatokról könnyedén oldani tudják a feszültséget. Ha pedig a rettegő páciens túl van egy pozitív élményen, akkor egyre inkább szívesebben ül vissza abba a régen félelmetesnek tűnő székbe, innentől pedig már garantált a siker.